Witajcie,
to już mój 50 przepis tutaj. Aż nie mogę uwierzyć, że tyle ich się zebrało i mam nadzieję jeszcze więcej przede mną:). Z tej okazji przyszła pora na coś wyjątkowego czyli pączki z nadzieniem truskawkowym. Nie są to jednak zwykłe pączki gdyż : są z mąki razowej pszennej, na mleku roślinnym, pieczone w piekarniku – zatem bez smażenia na oleju, a także bez laktozy.
Jeden pączek to (tylko!) : 157,3 kcal w tym: W: 23 g; B: 5 g; T: 4,5 g.
Składniki ( 11 pączków – w zależności od wielkości)
– 300 g mąki pszennej razowej
– 25 g drożdży świeżych
– 2 łyżki cukru lub słodzika
– 2 łyżki oleju
– 2 całe jajka
– 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Nadzienie
– dżem truskawkowy lub dowolny inny
Polewa
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 40 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz cukru. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Pozostawiamy na około 10 min do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami czyli: jajkami, resztą mleka, mąką oraz cukrem i olejem. Wyrabiamy dość energicznie tak aby ciasto było plastyczne.
Odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce – miskę przykrywamy ściereczką – aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kulki z których formujemy pączki wkładając do każdego odrobinę nadzienia.
Tak przygotowane pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia.
Międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy pączki.
Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla osób dbających o linię tęskniących do tradycyjnych wypieków. Zawierają o wiele mniej kalorii i tłuszczu przez fakt pieczenia w piekarniku ale i tak są pyszne. Lubicie takie eksperymenty cukiernicze?
Smacznego!
W.