Witajcie,
zbliża się pora obiadu zatem przychodzę do Was z przepisem na lekkie i pyszne danie obiadowe. Prostota składników oraz sposób wykonania sprawia, że przygotowanie nie wymaga dużo czasu.
Mam nadzieję, że moje danie okaże się dla Was inspiracją na dzisiejszy obiad:)
Składniki (2-3 porcje)
– 1/2 mielonego fileta z piersi kurczaka
– 1/2 pora
– cebula czerwona
– odrobina mąki
– 250 ml przecieru pomidorowego
– 1 łyżka śmietany
– szklanka ryżu
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek
– olej do smażenia
Wykonanie
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojonego w kostkę pora oraz podsmażoną cebulkę.
Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej masy. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulki i obtaczamy delikatnie w mące.
Podsmażamy pulpeciki na rozgrzanym oleju. Po około 10 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Dolewamy także trochę wody aby sos nie był zbyt gęsty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem oraz tymiankiem. Zostawiamy do momentu aż sos się zagotuje. Kolejno dodajemy łyżkę śmietanki i zostawiamy do ponownego zagotowania.
Międzyczasie gotujemy ryż według tradycyjnego przepisu.
Możemy podawać z surówką bądź ogórkami – u mnie sałatka meksykańska z ogórków własnej produkcji:)
W ostatnim czasie polubiłam połączenie pora z kurczakiem ponieważ jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam spróbować;)
Smacznego:)
W.