Przepis #138 Moja Tajska zupa

Witajcie,
zupy to świetne rozwiązanie na pyszny i sycący obiad. Od kiedy polubiłam się z przyprawą curry dodaję ją do wielu potraw w tym także do zup. Tak też powstała moja zupa tajska. Dodałam dużo warzyw, trochę mięsa, mleczko kokosowe oraz dużo curry. Rodzina się nią zachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;)



Składniki (4-6 porcji):
Na bulion
– 2-3 marchewki
– pietruszka
– pół selera
– 1 por
– 2 liście laurowe
– 3-4 ziela angielskie
– woda – ilość zależy od tego ile chcemy ugotować zupy
Ponadto:
– pojedyncza pierś z kurczaka
– mała czerwona cebula
– czerwona papryka
– ząbek czosnku
– puszka mleczka kokosowego
– przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, curry, czosnek
– 1 łyżka oleju
– natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie
Do dość dużego garnka wlewamy wodę oraz wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka z wodą i  gotujemy aż nie zmiękną. Cebulę oraz czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Tak samo kroimy paprykę. Mięso oraz paprykę dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz przyprawą curry. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy je do naszego bulionu. Gotujemy chwilę. Wlewamy mleczko kokosowe. Przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy. 
Przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. 



Zupę można podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub zwykłym makaronem. Idealnie rozgrzewa a chłodniejsze dni.



Smacznego!
W.

Polecane

1 Comment

Dodaj komentarz