Witajcie,
najprostszy a zarazem jeden z najszybszych sposób na obiad? Naleśniki a najlepiej budyniowe, które ostatnio cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Do ciasta warto dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego co nada pięknego zapachu naleśnikom. A z czym zjeść? Najlepiej z tym czy lubicie najbardziej!;)
Wartości odżywcze (bez dodatków): 295 kcal w tym: B: 9,5 g; W: 28 g; T: 15,6 g.
Składniki
( z tej porcji wychodzą 2 dość duże naleśniki)
– 25 g budyniu waniliowego bez cukru
– 25 g mąki kukurydzianej
– jajko
– szczypta sody oczyszczonej
– woda – tyle aby powstała dość płynna masa
– pół jabłka
– olej do smażenia
Wykonanie
Jabłko ścieramy na tarce. Do miski wsypujemy mąkę oraz budyń. Dosypujemy sodę oczyszczoną. Wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko. Na koniec dolewamy tyle wody by powstała dość płynna masa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażmy z każdej stron na złocisty kolor.
Zamiast budyniu waniliowego można użyć także śmietankowego lub czekoladowego – najlepiej bez cukru. Naleśniki świetnie smakują ze świeżymi owocami lub domowymi konfiturami.
Smacznego!
W.