Witajcie,
ciepła a czasami nawet gorąca aura sprzyja, dlatego warto przygotować słodki deser, który nas delikatnie ochłodzi. Najlepiej sprawdzi się sernik na zimno… może z truskawkami? Do przygotowania mojego “sernika” użyłam jogurtu naturalnego (dlatego może lepiej pasowałaby nazwa jogurtownik?). Kruchy spód powstał na bazie mąki owsianej i kukurydzianej. Wszystko razem tworzy zgraną całość dopełnioną dodatkiem truskawek. Spróbujcie koniecznie!
Składniki odżywcze na 100 g: 152 kcal w tym: B:4,7 g; W: 15 g; T: 8,4 g.
Składniki
Spód
– 100 g mąki kukurydzianej
– 50 g mąki owsianej
– 2 żółtka
– 70 ml oleju kokosowego
– 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła
Masa
– 300 ml wody
– 30 g żelatyny
– 3 duże opakowania jogurtu po 330 ml
– 2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu
– 50 g odżywki białkowej o smaku kokosowym ( to można pominąć)
Dodatkowo
– sezonowe owoce – u mnie truskawki
Wykonanie
Spód
Do miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz owsianą. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Następnie wsypujemy cukier lub słodzik. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała nam jednolita masa, którą wykładamy na wcześniej przygotowaną formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
W rondelku podgrzewamy wodę na tyle rozpuścić żelatynę. Jogurty miksujemy przez chwilę. A następnie dodajemy słodziło oraz ewentualnie odżywkę białkową. Na koniec bardzo powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przelewamy na wystudzony spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Na wierzch układamy pokrojone dowolne owoce sezonowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez całą noc w lodówce.
Smacznego!