Przepis #148 Krucha tarta z owocami i bezą (bez białej mąki i białego cukru)

Witajcie,
pewnie Wam też czasami zalegają owoce z którymi nie macie pomysłu co zrobić. Aby je dobrze wykorzystać można użyć ich do zrobienia pysznej tarty na kruchym spodzie – bez białej mąki i białego cukru! Do kruchego ciasta użyłam samych żółtek więc aby nie zmarnować białek to zrobiłam z  nich bezę a wierzch polałam białą polewą na bazie jogurtu. Wyszło smacznie i kolorowo;)

Wartości odżywcze na 100 g (bez polewy): 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 8, 6 g; T: 10 g.

Składniki
Spód
– 75 g mąki owsianej
– 150 g mąki kukurydzianej
– 3 żółtka
– 70 ml oleju kokosowego
– 1,5 łyżki dowolnego słodzidła
Wierzch
– dowolne sezonowe owoce: ja użyłam 2 jabłka, 2 brzoskwinie
Beza
– 3 białka
– odrobina soli
– 2 łyżki dowolnego słodzidła
Dodatkowo
– polewa z jogurtu natrualnego (150 ml) oraz 30 g odżywki białkowej
– kilka borówek i truskawek


Wykonanie
Do miski wsypujemy obie mąki. Olej kokosowy rozpuszczamy i wlewamy do mąki. Dodajemy żółtka oraz słodziło. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Wykładamy na tarte.
Beza
Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. A pod koniec dodajemy słodzidło. Tak przygotowaną pianę wykładamy na owoce. Ponownie pieczemy w piekarniku przez około 15 – 20 min aż beza się zarumieni.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Dodatkowo moja tarte polałam polewą na bazie naturalnego jogurtu oraz odżywki białkowej o smaku kokosowym. Na wierzch ułożyłam kawałki truskawek i borówek.


Wystudzone ciasto przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem dobrze jest wyciągnąć je chwilę wcześniej.



Smacznego!
W. 

Polecane

1 Comment

  1. Świetny wpis! Widzę duży potencjał, będę obserwować częściej! Ja również zapraszam do mnie https://lauragotowska446713291.wordpress.com/

Dodaj komentarz