Czekoladowe rozpływające się w ustach czekoladowe FIT babeczki przypadną do gustu nie tylko fanom słodkości. Są mocno czekoladowe i aromatyczne. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i nie potrzebujesz miksera! Nie zawierają dodatku białego cukru (uwaga! wybierz do przygotowania czekoladę, która nie jest słodzona zwykłym cukrem). Dodatkowo babeczki możesz udekorować kremem np. z gęstego serka lub posypać zmielonym ksylitolem.
Składniki ( 12 sztuk) 1 babeczka to: 141 kcal B: 5 g W: 13 g T: 7 g
- 130 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g mąki orkiszowej jasnej
- 2/3 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju/oleju kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Do jednej miski wsyp obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz ksylitol. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj za pomocą łyżki lub trzepaczki jajka, jogurt, mleko oraz olej (rozpuszczony). Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przelej do foremek na babeczki. Czekoladę pokrój w kostkę i posyp każdą babeczkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra- dół bez termoobiegu) przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Weronika.