Witajcie, FIT tort czkoladowo-orzechowy inspirowany pralinkami Ferrero Rocher to istna uczta dla fanów czekolady. To połączenie bezglutenowego biszkoptu z czekoladowym kremem na bazie sera mascarpone oraz czekolady bez dodatku cukru. Całość dopełnia czekoladowa polewa i chrupiące orzeszki. Całość jest bardzo aromatyczna i czekoladowa. Skusisz się na porcję?
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 265 kcal w tym B: 9 g W: 11 g T: 21 g
Biszkopt
- 6 jajek
- 50 g mąki kukurydzianej
- 10 g kakao
- 1,5 łyżki ksylitolu
Masa
- 250 g sera mascarpone light (ew. ricotty lub innego gęstego sera)
- 150 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1,5 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Polewa
- 75 g czekolady gorzkiej bez cukru
- 100 ml mleczka kokosowego
Nasączenie
- 1/4 szklanki zaparzonej kawy
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol a następnie żółtka po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudź a następnie przetnij na pół.
Masa
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło orzechowe, wystudź. Mascarpone przełóż do miski i miksuj przez kilka minut. Wlej rozpuszczoną masę czekoladą i zmiksuj do połączenia składników. Odłóż 3 łyżki do dekoracji. Do pozostałej masy wsyp posiekane orzeszki i wymieszaj wszystko łyżką. Jeden krążek biszkoptu ułóż na płaskim talerzu. Nasącz 2 łyżkami kawy. Wyłóż czekoladową masę z orzeszkami i rozsmaruj dokładnie na całości. Przykryj drugim krążkiem i nasącz go. Wierzch i boki udekoruj pozostałą częścią masy (bez orzeszków).
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz mleczko kokosowe. Delikatnie przestudź a następnie polej wierzch tortu.
Dodatkowo FIT Tort czekoladowo-orzechowy możesz posypać posiekanymi orzeszkami lub startą czekoladą.
Smacznego!
Weronika.