Witajcie, makowiec to jedno z obowiązkowych ciast na Bożonarodzeniowym stole. Zamiast tradycyjnej wersji przygotowałam makowiec w wersji bezglutenowej na gotowej mieszance mąki bezglutenowych. I wyszło naprawdę pysznie – smak praktycznie nie odbiega od oryginału! Z podanego przepisu wychodzą dwa średniej wielkości makowce.
Składniki na makowce Oba makowce to: 2297 kcal w tym: B: 26 g; W: 257 g; T: 129 g.
- 250 g mąki bezglutenowej
- 2 żółtka
- 1 białko
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2-3 łyżki ksylitolu/miodu
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- odrobina cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 150 g masy makowej
Przepis na masę makową:
Składniki
- 20 dag mielonego maku
- 1 szklanka mleka
- 75 g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki miodu
- 2 białka
- 1 łyżka ksylitolu
Wykonanie masy makowej
Mak mieszamy z gorącym mlekiem. Odstawiamy aby spęczniał. Olej kokosowy roztapiamy z miodem i dodajemy do maku. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Mieszamy z makiem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na makowce.
Wykonanie makowców
Drożdże zalewamy ¼ szklanki ciepłej wody i wsypujemy odrobinę cukru. Mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, żółtka, olej kokosowy, miód/ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Zagniatamy (gdy będzie zbyt lejące dodajemy więcej mąki – tak by powstało zbite ciasto). Następnie rozwałkowujemy ciasto na 2 prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem. Piec około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą.
Przestudzone makowce możesz udekorować roztopioną gorzką czekoladą i posypać odrobiną maku.
Smacznego!
Weronika.