Przepis#382 Bezglutenowy makowiec

Witajcie, makowiec to jedno z obowiązkowych ciast na Bożonarodzeniowym stole. Zamiast tradycyjnej wersji przygotowałam makowiec w wersji bezglutenowej na gotowej mieszance mąki bezglutenowych. I wyszło naprawdę pysznie – smak praktycznie nie odbiega od oryginału!  Z podanego przepisu wychodzą dwa średniej wielkości makowce.

Składniki na makowce Oba makowce to: 2297 kcal w tym: B: 26 g; W: 257 g; T: 129 g.

  • 250 g mąki bezglutenowej 
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu/miodu
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • odrobina cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 150 g masy makowej

Przepis na masę makową:

Składniki

  • 20 dag mielonego maku 
  • 1 szklanka mleka 
  • 75 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 2 białka 
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie  masy makowej

Mak mieszamy z gorącym mlekiem. Odstawiamy aby spęczniał.  Olej kokosowy roztapiamy z miodem i dodajemy do maku. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Mieszamy z makiem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na makowce.

Wykonanie makowców

Drożdże zalewamy ¼ szklanki ciepłej wody i wsypujemy odrobinę cukru. Mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, żółtka, olej kokosowy, miód/ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Zagniatamy (gdy będzie zbyt lejące dodajemy więcej mąki – tak by powstało zbite ciasto). Następnie rozwałkowujemy ciasto na 2  prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem. Piec około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą.

Przestudzone makowce możesz udekorować roztopioną gorzką czekoladą i posypać odrobiną maku.

Smacznego!

Weronika.

Polecane