Przepis #272 FIT Drożdżowe Orkiszowe

Witajcie, koniec wakacji to idealny czas na zrobienie drożdżowego ciasta. Drożdżowe ze śliwkami i malinami najbardziej kojarzy mi się z końcówką lata, dlatego nie mogło go tutaj zabraknąć. Do przygotowania użyłam ciasta użyłam mąki orkiszowej typu 700, cukru kokosowego oraz mleka roślinnego (możesz użyć mleka zwykłego). Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a afekt zachwyci nawet nie FIT łasuchów. Zamiast śliwek i malin możesz użyć innych sezonowych owoców. To jak, skusisz się na kawałek?:)

Składniki  (forma o średnicy 16 cm)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 20 g drożdży
  • 130 ml mleka roślinnego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 4-5 śliwek
  • 1  łyżka malin

Kruszonka

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Wykonanie

Do miseczki włóż drożdże. Zalej letnim mlekiem i wsyp 1 łyżkę cukru kokosowego. Zostaw na 10 minut. Do większej miski wsyp mąkę oraz cukru kokosowego. Dodaj żółtka oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiaj przez kilka minut. Odstaw ciasto na 30 minut to wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wyłóż je do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż przekrojone na pół śliwki. Posyp malinami. Przygotuj kruszonkę. Masło bardzo dokładnie wymieszaj z mąką oraz cukrem tworząc kruszonkę. Posyp wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Upieczone po wystudzeniu możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

Polecane

2 Comments

  1. Ciasto orkiszowe jest pyszne. Nic dodać nic ująć 🙂

Dodaj komentarz