Pizzerinki na mące żytniej

Witajcie,
któż z Nas nie lubi pizzy, prawda? Jest fajną opcją na kolację czy obiad – oczywiście w tej zdrowszej wersji. Jak ją przygotować? To bardzo proste – wystarczy zmienić kilka składników w jej tradycyjnej postaci i danie gotowe. Ja zamieniłam mąkę pszenną na razową żytną, dodaję kilka warzyw i mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze – ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniżej:)



Składniki na ciasto:
– około 1 kg mąki żytnie
– 10 dag drożdży
– 0,5 litra wody letniej
– 1 łyżeczka soli morskiej
– odrobina cukru

Wykonanie
Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Sos pomidorowy na jedną porcję ciasta
– 3 łyżki passaty pomidorowej
– 3 łyżki ketchupu 
– przyprawa do pizzy

W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:) 

Dodatki na jedną porcję ciasta
1 cebula czerwona
– kilka pieczarek
– ser mozarella
– pieczona pierś z kurczaka lub dowolna wędlina/boczek

Ciąg dalszy wykonania
Z wyrośniętego ciasta wałkujemy duże pizze bądź pizzerinki. Każdą smarujemy sosem.



Układamy cebulę, pieczarki, mięso oraz ser. 



Całość zapiekamy w nagrzanym wcześniej piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Takie pizzerinki świetnie smakują z sosem ziołowym, czosnkowym czy ketchupem. Pozostałe ciasto można zamrozić – jest świetną rezerwą gdy braknie pomysłu na obiad;)




Smacznego! 
W. 

Polecane

Dodaj komentarz