Witajcie,
dzisiaj przed Wami domowej roboty cukierki Michałki. Bardzo orzechowe i do złudzenia przypominające te sklepowe. Bez glutenu, mleka czy jajek. Tylko kilka składników i cukierki gotowe. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu – robi się je szybko i łatwo. Idealne jako przekąska do herbatki jak i ładnie opakowane doskonale sprawdzą się jako prezent:) Z jednej porcji wyszło mi 14 cukierków.
Jeden cukierek to: 51 kcal w tym: W: 2,5 g; B: 1,67 g; T: 3,7 g.
Składniki:
– 1,5 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 2 łyżeczki posiekanych orzechów ( ja użyłam nerkowców)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 3 łyżeczki kakao
Wykonanie
Do miski wrzucamy masło orzechowe oraz mąkę. Roztapiamy olej kokosowy i wlewamy do miseczki z masłem i mąką. Całość blendujemy. Dosypujemy kakao oraz posiekane orzechy i ponownie blendujemy na dość jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki na wysokość około 1,5 – 2 cm wysokości. Jako że nie miałam tak małej formy użyłam keksówki i zapełniłam ją tylko do 1/3 długości (masa jest dość kleista zatem spokojnie można z niej uformować żądaną wysokość).
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na kawałki wielkości cukierków. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i obtaczamy w niej nasze cukierki ( dobrze, jeśli polewa odrobinę przestygnie aby nasze cukierki nie rozkleiły się).
Przechowujemy je w lodówce. Są na prawdę bardzo orzechowe i sycące. Spróbujcie koniecznie!
Smacznego !
W.
ciekawi mnie dodanie tej mąki . Czy surowa mąka nie szkodzi ?
cukru żadnego?
żadnego;)
Z tych składników wyszło ci aż 14?mi 6��
To zależy od grubości naszej masy:)
Super przepis. Jeżeli ktoś trzyma dietę to z pewnością dobrze jest czasami sobie samemu zrobic takie smakołyki 😉 Pozdrowienia!
GENIALNY PRZEPIS!!!! Najlepszy na swiecie! Dziekuje!!!!
Dziękuję i cieszę się, że smakuje 🙂