Witajcie,
lekkie i puszyste ciasto Ptasie mleczko to deser, który z powodzeniem można przygotować na domowe przyjęcie. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Masa z jogurtu sprawia, że deser jest niskokaloryczny (cała blacha to tylko 1166 kcal) i lekki. Połączenie masy jogurtowej z dodatkiem kakao nadaje ciekawy wygląd i smak. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:)
Wartości odżywcze na całość: 1166 kcal w tym: B: 64 g; W: 138 g; T: 38.
Składniki
(forma o wymiarach 24×24 cm)
Biszkopt
– 4 jajka
– 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
– szczypta sody oczyszczonej
– 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
Masa
– 3 duże opakowania jogurtu naturalnego (około 300-330ml)
– 25 g żelatyny
– 200 ml wody
– 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 2 łyżki kakao
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodzidło. Wlewamy po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Wodę podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Następnie rozpuszczamy w niej żelatynę. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Jogurty przez chwilę miksujemy. Dodajemy nasze słodzidło i ponownie chwilę miksujemy. Do masy dodajemy bardzo powoli przestudzoną żelatynę. Następnie 2/3 masy wylewamy na biszkopt a pozostałą część mieszamy z kakao, którą wykładamy na wierzch. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki – najlepiej na całą noc.
Wierzch ciasta możemy udekorować startą gorzką czekoladą lub delikatną polewą z gorzkiej czekolady (jeśli przygotowujemy polewę pamiętajmy aby była lekko przestudzona).
Smacznego!
Weronika.
A jakie wymiary blachy
24×24 cm
Ile ml maja te joguty naturalne?
330 ml;)
Uwielbiam takie przepisy w stylu trzy duże opakowania jogurtu
Mieszkam w Anglii duże opakowania jogurtu są po 450 gram
dzięki za podpowiedź:) uzupełniłam przepis o dokładną ilość;)