Witajcie, lekka i puszysta rolada z orzechowym kremem inspirowana batonikami Kinder Bueno White. Biszkopt przygotowałam na mące orkiszowej ale możesz ją zamienić na mąkę kukurydzianą dzięki czemu ciasto będzie bezglutenowe. Krem to połączenia serka oraz masła orzechowego. Przygotowanie rolady jest bardzo szybkie i proste. Skusisz się na kawałek?:)
Składniki (forma 20×20 cm) Ciasto podziel na 10 części: 1 porcja to: 95 kcal w tym: B: 9 g W: 9 g T: 4 g
Biszkopt
- 3 jajka
- 30 g mąki orkiszowej jasnej lub kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki zmielonego kyslitolu
Masa
- 250 g skyru/kvargu/serka homogenizowanego
- 2 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
- 1,5 łyżki masła orzechowego
Dodatkowo
- 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodaj ksylitol a następie żółtka. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie połącz wszystkie składniki. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon i pozostaw do wystygnięcia.
Masa
Serek homogenizowany/skyr/kvarg wymieszaj z ksylitolem/erytrolem oraz masłem orzechowym.
Delikatnie rozwiń ciasto na roladę i posmaruj ją dokładnie kremem (2-3 łyżki masy pozostaw do posmarowania wierzchu). Zwiń ponownie w rulon. Wierzch posmaruj pozostałą masą. Posyp startą czekoladą.
Roladę przechowuj w lodówce. Dodatkowo możesz ją posypać zmielonymi orzeszkami.
Smacznego!
Weronika.