Witajcie,
Od kiedy wypróbowałam przepis na mleko kokosowe od @healthyfoodann napój ten często gości u mnie w domu. Wykorzystuję je głównie do gotowania ryżu na mleku – jest pyszne:) Mleko robi się bardzo łatwo i szybko a smak jest na prawdę kokosowy. Jednak po produkcji mleka zostaje sporo wiórków kokosowych a że nie lubię marnować jedzenia postanowiłam je wykorzystać. Z części z nich przygotowałam moje “kulki mocy” (przepis wkrótce się pojawi) a pozostałą część dodałam do naleśników. Takim sposobem powstały naleśniki kokosowe, które w smaku przypominają trochę gofry. Smakują wspaniale nawet bez dodatków.
Składniki:
– 250 gram mąki
– 2 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 250 mleka mleka
– 2 łyżki cukru pudru
– ok 1,5 szklanki wiórków po produkcji mleka kokosowego
– olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do powstania jednolitej masy.
Na patelni i rozgrzewamy olej. Kolejno smażymy naleśniki – jednego naleśnika robiłam poprzez użycie jednej łyżki masy.
Gotowe:)
Dobrze smakują podawane z masłem orzechowym lub owocami ale same w sobie też są pyszne.
W.