Witajcie,
w ostatnim poście podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka – dokładny przepis znajdziecie tutaj. A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak teraz mogę śmiało stwierdzić, że eksperyment się udał:) Dlatego czym prędzej chcę się z Wami nim podzielić:)
Wartości odżywcze na 100g: 273 kcal w tym: B: 6,2 g; W: 21 g; T: 18,1 g.
Składniki
(tortownica o średnicy 16 cm)
– 2 banany
– 60 g masła orzechowego
– 10 g wiórek kokosowych
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżka syropu klonowego*
– 10 g słonecznika
Krem czekoladowy
– 150 ml mleczka kokosowego z puszki
– 70 g gorzkiej dobrej czekolady
– 30 g masła orzechowego
– 30 g syropu klonowego*
*Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła.
Wykonanie
Spód
Banany wraz z masłem orzechowym blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy syrop i ponownie blendujemy. Dodajemy wiórki, słonecznik oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia.
Krem
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód. Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki.
Wierzch ciasta można udekorować na przykład wiórkami kokosowymi lub posypką. Ciasto jest lekko wilgotne ale po leżakowaniu w lodówce nie problemu, żeby go pokroić.
Smacznego!
W.
Mam pytanie o masło orzechowe. O nutellę na pewno nie chodzi. Jakie to masło ?