Witajcie,
czujecie już jesień? Dni co raz chłodniejsze i szybciej się kończą. Powoli zaczniemy otulać się ciepłymi kocykami z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie – teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie!
Składniki
– 250 g mąki kukurydzianej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 20 g cukru/słodzika
– 30 g oleju kokosowego
– 2 jajka
– 1 duża łyżka jogurtu greckiego
– dowolne sezonowe owoce ( ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek)
– tortownica o średnicy 16 cm
Wykonanie
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta.
Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy do pokrycia spodu – delikatnie wyklejamy też boki na wysokość około 1-2 cm. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na cieście. Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę i posypujemy nią owoce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Ciasto dobrze jest posypać delikatnie cynamonem oraz stewią czy cukrem pudrem wtedy pachnie bardzo jesiennie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego !
W.