FIT malinowy sernik na zimno

Witajcie, fit malinowy sernik na zimno to połączenie aż 4 warstw: chrupiącego spodu, serowej masy z malinami, czekoladowej masy oraz galaretki malinowej. Spód nie zawiera glutenu oraz dodatku białego cukru jak zresztą całe ciasto. Dzięki galaretce ciasto jest bardzo orzeźwiające a dodatek malin przełamuje smak czekoladowej masy. Często idealnie sprawdzi się na letnie gorące dni. Skusisz się na kawałek?

Składniki (forma o średnicy 20 cm

Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to 280 kcal w tym: B: 13 g W: 20 g T: 17 g

Spód

  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 60 g miodu

Masa serowa

  • 300 g twarogu chudego zmielonego
  • 200 g kvargu/serka homogenizowanego/skyru naturalnego
  • 150 g malin
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 ml gorącej wody
  • 20 g żelatyny

Masa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 200 g stałej części mleczka kokosowego z puszki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 150 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Dodatkowo

  • opakowanie galaretki malinowej bez cukru (na 500 ml wody)*opcjonalnie możesz ją dosłodzić ksylitolem
  • garść malin

Wykonanie

Mąkę kokosową i ryżową wymieszaj z olejem kokosowym i miodem. Masę wylej na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez około 15 minut. Wystudź.

Masa serowa

Twaróg wymieszaj (lub zmiksuj) z kvargiem/skyrem oraz ksylitolem na jednolitą masę. Dodaj maliny i wymieszaj. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstaw na chwilę do wystudzenia. Następnie bardzo powoli wylewaj żelatynę do serowej masy. Gotową masę wylej na wcześniej wystudzony spód i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Masa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuść mleczko kokosowe z pokruszoną czekoladą, masłem orzechowym, ksylitolem oraz kakao. Wystudź. Przestudzone masę wylej na sernikową masę. Ułóż całe maliny. Schłodź w lodówce przynajmniej godzinę.

Malinową galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na czekoladową masę. FIT malinowy sernik na zimno schłodzić w lodówce przynajmniej 2 – 3 godziny a najlepiej całą noc.

Zamiast malin możesz użyć także innych sezonowych owoców takich jak jagody czy borówki, brzoskwinie czy morele. Dodatkowo wierzch możesz posypać startą czekoladą.

Smacznego !

Weronika.

Polecane