Trzy przepisy na FIT babeczki

Małe babeczki – muffiny to pyszna opcja na drugie śniadanie przy deser, który można zapakować ze sobą do pracy czy szkoły. Dzisiejsze przepisy z cyklu “Trzy przepisy na…” to właśnie pomysły na FIT babeczki: marchewkowe, bananowe oraz bezglutenowe.

Przepisy na babeczki znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.

Życzę smacznego!

Bezglutenowe babeczki z orzechami (Snikers)

Składniki (12 małych lub 6 dużych babeczek)

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1,5 łyżki ksylitolu + 1 łyżeczka do masy
  • małe opakowanie serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego

Opcjonalnie do dekoracji

  • 1 łyżka posiekanych orzeszków
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka – po jednym po każdym dokładnie miksując. Pod koniec wsyp ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wsyp 1 łyżeczkę posiekanych orzeszków i wymieszaj. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do foremek na muffiny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim babeczki do wystudzenia.

Przygotuj krem. Serek homogenizowany wymieszaj z masłem orzechowym, pozostałymi orzeszkami oraz ksylitolem. Wystudzone babeczki udekoruj kremem.

Bananowe babeczki z miodem

Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej/tortowej
  • 3 duże bardzo dojrzałe banany
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 50 g ksylitolu
  • 1 i ½ proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • garść malin
  • 2 łyżki miodu z malinami
  • 4 posiekane orzechy włoskie

Wykonanie

Banany obierz, rozgnieć widelcem i wymieszaj z olejem. Jajko zmiksuj z ksylitolem. Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia a następnie dodaj banany i masę jajeczną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj/zblenduj. Do masy dodaj maliny i wymieszaj. Masę przełóż do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. Następnie babeczki posmaruj miodem i posyp posiekanymi orzeszkami.

Bezglutenowe babeczki marchewkowe

Składniki (12 małych lub 6 dużych babeczek)

  • 2 średnie marchewki
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu

Krem

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka zmielonego ksyslitolu
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej

Wykonanie

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Jajka ubij z ksylitolem na puszystą masę. Następnie powoli wlewaj olej i dalej ubijaj jeszcze przez kilka minut. Do mokrych składników partiami wsypuj suche składniki mieszając łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaj marchewkę i wymieszaj. Masę przelej do foremek na muffiny i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Zapisz przepisy w formie zdjęć.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz