Małe babeczki – muffiny to pyszna opcja na drugie śniadanie przy deser, który można zapakować ze sobą do pracy czy szkoły. Dzisiejsze przepisy z cyklu “Trzy przepisy na…” to właśnie pomysły na FIT babeczki: marchewkowe, bananowe oraz bezglutenowe.
Przepisy na babeczki znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Życzę smacznego!
Bezglutenowe babeczki z orzechami (Snikers)
Składniki (12 małych lub 6 dużych babeczek)
- 3 jajka
- 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 łyżki ksylitolu + 1 łyżeczka do masy
- małe opakowanie serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
Opcjonalnie do dekoracji
- 1 łyżka posiekanych orzeszków
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka – po jednym po każdym dokładnie miksując. Pod koniec wsyp ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wsyp 1 łyżeczkę posiekanych orzeszków i wymieszaj. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do foremek na muffiny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim babeczki do wystudzenia.
Przygotuj krem. Serek homogenizowany wymieszaj z masłem orzechowym, pozostałymi orzeszkami oraz ksylitolem. Wystudzone babeczki udekoruj kremem.
Bananowe babeczki z miodem
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej jasnej/tortowej
- 3 duże bardzo dojrzałe banany
- 50 ml oleju kokosowego
- 50 g ksylitolu
- 1 i ½ proszku do pieczenia
- 1 jajko
- garść malin
- 2 łyżki miodu z malinami
- 4 posiekane orzechy włoskie
Wykonanie
Banany obierz, rozgnieć widelcem i wymieszaj z olejem. Jajko zmiksuj z ksylitolem. Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia a następnie dodaj banany i masę jajeczną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj/zblenduj. Do masy dodaj maliny i wymieszaj. Masę przełóż do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. Następnie babeczki posmaruj miodem i posyp posiekanymi orzeszkami.
Bezglutenowe babeczki marchewkowe
Składniki (12 małych lub 6 dużych babeczek)
- 2 średnie marchewki
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
Krem
- 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka zmielonego ksyslitolu
- 2 łyżeczki mąki kokosowej
Wykonanie
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Jajka ubij z ksylitolem na puszystą masę. Następnie powoli wlewaj olej i dalej ubijaj jeszcze przez kilka minut. Do mokrych składników partiami wsypuj suche składniki mieszając łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaj marchewkę i wymieszaj. Masę przelej do foremek na muffiny i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Smacznego!
Weronika.