Witajcie,czekolada oraz truskawki to jedno z tych idealnych połączeń – tym bardziej, że sezon na truskawki się rozkręca. Lekko wilgotne czekoladowe brownie to kolejna propozycja na FIT ciasto. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy, wegańskie oraz bez białego cukru. Do przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje mąki: ryżową oraz kukurydziana ale możesz również użyć tylko jednej z nich. Jednym z najważniejszych składników jest czekolada – najlepsza będzie gorzka czekolada minimum 70% bez cukru. Dla osłody możesz dodać ksylitol lub dowolne inne słodzidło. Natomiast zamiast wegańskiej śmietany możesz użyć jogurtu greckiego (wtedy jednak ciasto nie będzie już wegańskie). Wyjątkowym dodatkiem do ciasta są truskawki – poza sezonem możesz użyć innych owoców.
To jak, skusisz się na kawałek?:)
Składniki (forma o wymiarach 24×24 cm)
- 120 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 180 g śmietany wegańskiej 12%
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- kilka truskawek
Wykonanie
Czekoladę pokrusz i wrzuć do rondelka. Wlej olej kokosowy. Rozpuść na małym ogniu i pozostaw do wystygnięcia.
Do miski wsyp obie mąki, ksylitol oraz sodę oczyszczoną. Dodaj śmietanę oraz rozgniecione widelcem banany. Zblenduj na gładką masę. Na koniec wlej powoli rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblenduj. Tak przygotowaną masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Truskawki przekrój na pół. Ułóż na wierzchu ciasta. Brownie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Wystudzone ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub polej polewą z gorzkiej czekolady.
Smacznego!