Dla jednych kiczowate święto dla drugich wyjątkowy dzień i okazja by celebrować miłość czyli Walentynki. Świętowane 14 lutego kojarzą się z serduszkami, czekoladkami, lizakami i fikuśną bielizną, którą można spotkać wszędzie – nawet w sklepie spożywczym! Sięgając do historii tego święta możemy dowiedzieć się, że pierwowzorem naszych współczesnych Walentynek był Dzień Płodności i Macierzyństwa obchodzony w Starożytnym Rzymie. Kiedy to niezamężne niewiasty wrzucały do wielkiego dzbana kartkę ze swoim imieniem a mężczyźni losowali imię kobiety, która była ich towarzyszką zabawy na ten dzień – czasami zostawała nią do końca życia.
Patronem święta zakochanych jest święty Walenty. Dlaczego on? Święty żył w Starożytnym Rzymie za czasów panowania cesarza Klaudiusza II Gockiego, który swoimi dekretami zakazywał mężczyznom zawierać związki małżeńskie. Walenty jednak łamał zasady i potajemnie udzielał ślubów. Jak to bywa w historii prawda wyszła na jaw i skazano go na śmierć. Przez dokonaniem wyroku napisał list dla córki strażnika, który podpisał – „Od Twojego Walentego”.
Współcześnie Walentynki obchodzimy na wiele sposobów: od dawania sobie przeróżnych upominków, romantycznych wyjazdów czy smacznych kolacji, które obecnie w większości przygotowujemy w domowym zaciszu. Oprócz wytrawnych dań pojawiają się również Walentynkowe desery. Najczęściej są to czekoladowe ciasta i torty z kremem, deserki w pucharkach najlepiej z truskawkową galaretka i bitą śmietaną, małe słodkie muffiny, lody z owocami, malutkie bezy lub tradycyjne polskie ciasta, które zawsze smakują. W Walentynkowych deserach liczy się by było różowo, słodko, pysznie smakowało i równie apetycznie wyglądało. Znacie przysłowie „przez żołądek do serca”? Świętowanie Walentynek pysznym jedzeniem do najlepsza opcja – zwłaszcza jeśli w menu jest pyszny deser!
Walentynkowy deser – Galaretka z jogurtową pianką i truskawkami
Ten słodki deser najlepiej przygotować dzień wcześniej, ponieważ wszystkie warstwy muszą się dobrze schłodzić.
Składniki na 2 porcje (szklanki o pojemności 300 ml)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody)
- 600 g jogurtu naturalnego
- 20 g żelatyny
- 160 ml wody
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki ksylitolu lub drobnego cukru
Dodatkowo
- 2 świeże truskawki
- czekoladowe serduszka do dekoracji
Wykonanie
Galaretkę rozpuść w 0,5 litra gorącej zagotowanej wody. Pozostaw do przestudzenia. Następnie wlej po szklanek pokrywając około ¼ części. Szklanki włóż do zamrażalnika by galaretka zgęstła. W tym czasie przygotuj jogurtową piankę. Jogurt zmiksuj z ksylitolem lub cukrem. W rondelku podgrzej 160 ml wody ale nie doprowadzaj do zagotowania. Rondelek zdejmij z palnika i rozpuść w nim żelatynę. Pozostaw na kilka minut do przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę do masy jogurtowej cały czas miksując na najniższych obrotach. Gotową masę podziel na dwie części. Jedną z nich wymieszaj z kakao. Kakaową masę wyłóż do szklanek na galaretkę i ponownie schowaj do zamrażalki aż masa się zetnie. Białą masę pozostaw na blacie i od czasu do czasu zamieszaj. Następnie wylej ponownie galaretkę i schowaj do zamrażalnika. Kiedy galaretka się zetnie wyłóż białą masę. Schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj deser świeżymi truskawkami oraz czekoladowymi czekoladkami.
Smacznego!
*artykuł sponsorowany