Witajcie, delikatny kawowy biszkopt z lekkim kremem oraz dodatkiem rodzynek czyli torcik kawowy przypominający smak Tiramisu. Biszkopt przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej lub kokosowej – jeśli nie unikasz glutenu możesz użyć mąki na przykład orkiszowej. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt nasączyłam kawą. Masę przygotowałam na bazie serka mascarpone połączonego z jogurtem greckim. Możesz także użyć sera twarogowego lub masy z samego jogurtu greckiego (dzień wcześniej odsącz jogurt na durszlaku by był gęsty). Dodatkowo do masy dodałam odrobinę rodzynek co wzbogaca smak naszego deseru. Wierzch możesz posypać kawą lub kakao.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej/orkiszowej
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
- 1 łyżka kakao
- szczypta sody oczyszczonej
Masa
- 250g sera mascarpone/twarogowego/ricotta
- 2 łyżki jogurtu greckiego (jeśli użyjesz sera ricotta lub twarogowego – nie dodawaj jogurtu)
- 2 łyżki dowolnego słodzidla
- 2 łyżeczki zaparzonej rozpuszczalnej kawy
- 1 łyżka rodzynek
Dodatkowo
- 3-4 łyżki zaparzonej rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżki kakao
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło. Następnie dodajemy żółtka po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz kakao. Łączymy wszystkie składniki miksując przez chwilę. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na pół.
Przekrojony biszkopt nasączamy kawą.
Masa
Ser miksujemy z jogurtem. Dodajemy słodziło. Mieszamy do połączenia składników. Około 2-3 łyżki masy odkładamy. Pozostałą masę mieszamy z 2-wiema łyżeczkami zaparzonej kawy oraz rodzynkami. Wykładamy na pierwszy biszkopt. Przykrywamy drugim krążkiem. Smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch posypujemy kakao lub kawą.

Ciasto chowamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Weronika.