Witajcie, znacie słynne amerykańskie ciastka Chocolate Chip Cookies? Ja przygotowałam je oczywiście w wersji FIT z dużą ilością gorzkiej czekolady. Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzeba tylko 7 składników. Bazą jest mąka orkiszowa jasna lub tortowa oraz prawdziwe masło połączone z masłem orzechowym. Możesz również użyć tylko masła orzechowego. W ciastkach nie ważną rolę odgrywa czekolada – najlepiej sprawdzi się tutaj min 70% gorzka czekolada bez cukru. Dla osłody możesz użyć ksylitolu/erytrytolu lub cukru kokosowego. Ciasteczka pozostają kruche także następnego dnia. Jeśli chcesz wzbogacić smak ciastek możesz dodać bakalii: rodzynek, żurawiny czy posiekanych orzeszków.

Skusisz się na jedno?:)
1 ciastko zawiera: 252 kcal w tym: B: 7 g W: 25 g T: 14 g
Składniki (6 dużych ciastek)
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g prawdziwego masła (w temperaturze pokojowej)
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 7 kostek gorzkiej czekolady bez cukru
- 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu
Wykonanie
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło oraz masło orzechowe. Wbij jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Czekoladę posiekaj w kostkę i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto. Podziel na sześć kawałków. Uformuj ciastka – delikatnie rozwałkuj ciasto i szklanką lub foremką wykrój ciastka. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Po wystudzeniu przechowuj w puszce.

Smacznego!
