
Przepis# 295 FIT Sernik z bakaliami
Witajcie, Święta Wielkanocne od zawsze kojarzą mi się z sernikiem – jak dobrze, że są sery bez laktozy!:) (mam nietolerancję laktozy). Na moim blogu znalazło się już całkiem sporo serników ale takiego jeszcze nie było czyli tradycyjny sernik z duuużą ilością bakalii na ciasteczkowym spodzie. Do przygotowania spodu użyłam herbatników bez cukru ale możesz je zamienić na np. pełnoziarniste herbatniki czy ciasteczka. Masa serowa składa się z sera twarogowego (zawsze używam zbitego sera w kostce (ser z wiaderka jest zbyt rzadki) oraz dużej ilości bakalii: rodzynków, żurawiny oraz moreli. Serową masę możesz wzbogacić o orzeszki. A dla osłody możesz dodać ksylitol lub miód czy dowolne inne słodzidło.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 100 g herbatników/ciastek pełnoziarnistych bez cukru
- 1 duża łyżka masła orzechowego lub kremu orzechowego
Masa serowa
- 460 g sera twarogowego (w kostce, nie z wiaderka)
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka pokrojonych drobno suszonych moreli
Wykonanie
Spód
Ciasteczka/herbatniki rozdrobnij i wymieszaj z masłem orzechowym. Masę wyłóż na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na czas przygotowania serowej masy włóż blachę do lodówki.
Masa serowa
Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp budyń oraz ksylitol. Miksuj przez chwilę. Na koniec dodaj bakalie i całość wymieszaj łyżką. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik do wystudzenia (nie otwieraj drzwiczek piekarnika). Po około 1 – 1, 5 godziny sernik wyciągnij z piernika. Przed podaniem możesz posypać zmielonym ksylitolem.

Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce.

Smacznego!


2 komentarze
Eliza
Zrobiłam ten serniczek teraz na święta 🙂 Robiła pierwszy raz, więc się bałam, że nie wyjdzie, ale wszystkim zmakował 🙂
Weronika
Cieszę się bardzo, że wyszedł i smakował;)