Przepis# 295 FIT Sernik z bakaliami

Witajcie, Święta Wielkanocne od zawsze kojarzą mi się z sernikiem – jak dobrze, że są sery bez laktozy!:)  (mam nietolerancję laktozy). Na moim blogu znalazło się już całkiem sporo serników ale takiego jeszcze nie było czyli tradycyjny sernik z duuużą ilością bakalii na ciasteczkowym spodzie. Do przygotowania spodu użyłam herbatników bez cukru ale możesz je zamienić na np. pełnoziarniste herbatniki czy ciasteczka. Masa serowa składa się z sera twarogowego (zawsze używam zbitego sera w kostce (ser z wiaderka jest zbyt rzadki) oraz dużej ilości bakalii: rodzynków, żurawiny oraz moreli. Serową masę możesz wzbogacić o orzeszki. A dla osłody możesz dodać ksylitol lub miód czy dowolne inne słodzidło.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 100 g herbatników/ciastek pełnoziarnistych bez cukru
  • 1 duża łyżka masła orzechowego lub kremu orzechowego

Masa serowa

  • 460 g sera twarogowego (w kostce, nie z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1  łyżka pokrojonych drobno suszonych moreli

Wykonanie

Spód

Ciasteczka/herbatniki rozdrobnij i wymieszaj z masłem orzechowym. Masę wyłóż na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na czas przygotowania serowej masy włóż blachę do lodówki.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp budyń oraz ksylitol. Miksuj przez chwilę. Na koniec dodaj bakalie i całość wymieszaj łyżką. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik do wystudzenia (nie otwieraj drzwiczek piekarnika). Po około 1 – 1, 5 godziny sernik wyciągnij z piernika. Przed podaniem możesz posypać zmielonym ksylitolem.

Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce.

Smacznego!

Polecane

2 Comments

  1. Zrobiłam ten serniczek teraz na święta 🙂 Robiła pierwszy raz, więc się bałam, że nie wyjdzie, ale wszystkim zmakował 🙂

    1. Cieszę się bardzo, że wyszedł i smakował;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *