Przepis #259 „Blond” Kopiec Kreta z bananem i malinami

Witajcie, Kopiec Kreta to znany i lubiany deser – na moim blogu znajdziecie przepis na jego bezglutenową tradycyjną wersję – tutaj. Dzisiaj przygotowałam dla Was również bezglutenową wersję tego ciasta ale w wersji „blond”. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale możesz ją wymienić na kokosową. Do osłodzenia dodałam cukier kokosowy co nadało ciastu lekkiego brązowego koloru. Masę  przygotowałam z sera twarogowego ale możesz go zamienić na ser mascarpone (będzie to jednak bardziej kaloryczna wersja). Dodatkowo – oprócz – bananów na dnie ciasta ułożyłam świeże maliny, które idealnie się tutaj sprawdziły. Skusisz się na kawałek?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Masa

  • 250 g sera białego twarogowego ( w kostce) lub mascaropne
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

Dodatkowo

  • 6-7 malin
  • 1 średni banan

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier kokosowy. Następnie dodajemy żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu. „Wydłubujemy” środek nie uszkadzając ścianek oraz dna ciasta. Na dnie układamy pokrojonego w plastry banana oraz maliny.

Masa

Ser twarogowy lub mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym. Dodajemy słodzidło. Tak przygotowaną masę wykładamy na owoce tworząc „górkę”.  Na wierzch ciasta układamy pokruszone resztki ciasta.

Ciasto schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz