Witajcie, Kopiec Kreta to znany i lubiany deser – na moim blogu znajdziecie przepis na jego bezglutenową tradycyjną wersję – tutaj. Dzisiaj przygotowałam dla Was również bezglutenową wersję tego ciasta ale w wersji „blond”. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale możesz ją wymienić na kokosową. Do osłodzenia dodałam cukier kokosowy co nadało ciastu lekkiego brązowego koloru. Masę przygotowałam z sera twarogowego ale możesz go zamienić na ser mascarpone (będzie to jednak bardziej kaloryczna wersja). Dodatkowo – oprócz – bananów na dnie ciasta ułożyłam świeże maliny, które idealnie się tutaj sprawdziły. Skusisz się na kawałek?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego
Masa
- 250 g sera białego twarogowego ( w kostce) lub mascaropne
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
Dodatkowo
- 6-7 malin
- 1 średni banan
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier kokosowy. Następnie dodajemy żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu. „Wydłubujemy” środek nie uszkadzając ścianek oraz dna ciasta. Na dnie układamy pokrojonego w plastry banana oraz maliny.
Masa
Ser twarogowy lub mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym. Dodajemy słodzidło. Tak przygotowaną masę wykładamy na owoce tworząc „górkę”. Na wierzch ciasta układamy pokruszone resztki ciasta.

Ciasto schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.

Smacznego!
