
Przepis #257 Bezglutenowe ptysie z masą truskawkową
Witajcie, delikatne bezglutenowe ptysie nadziewane truskawkową masą czyli propozycja na wiosenny FIT deser. Do przygotowania ciasta wykorzystałam dwie rodzaje mąk: kukurydzianą oraz ziemniaczaną oraz prawdziwe masło ale można także użyć olej kokosowy czy masło klarowane. Truskawkowa masa składa się z sera mascarpone – jeśli chcesz by ptysie były mniej kaloryczne możesz użyć białego sera twarogowego oraz truskawek. Do mojej masy wykorzystałam mrożone truskawki, które po rozmrożeniu puszczają sok dzięki któremu uzyskamy różowy kolor. W sezonie zdecydowanie polecam użyć świeżych truskawek. Bezglutenowe ptysie są tak smaczne, że w moim domu zniknęły w mgnieniu oka!

Składniki
Ciasto
- 1 szklanka wody
- 100 g prawdziwego masła
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła
Masa
- 250 g sera mascarpone lub sera twarogowego
- 4-5 mrożonych truskawek
- 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Wykonanie
Ciasto
Do garnku wlewamy wodę, masło oraz słodzidło – gotujemy aż rozpuści się masło. Do gotującej wody wsypujemy obie mąki oraz szczyptę proszku do pieczenia. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Do schłodzonej masy wbijamy jajka – po kolei po każdym dokładnie miksując masę. Tak przygotowaną masę za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt ptysiów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut a następnie przez 5-10 minut suszymy w temperaturze około 100 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Schłodzone ptysie przekrawamy na pół.
Masa truskawkowa
Ser mascarpone miksujemy z słodzidłem oraz rozmrożonymi truskawkami. Tak przygotowaną masą nadziewamy ptysie.

Dodatkowo ptysie możemy posypać zmielonym ksylitolem lub startą czekoladą.

Smacznego!


4 komentarze
Paulina Zawarła
Ale mi tutaj zapachniało wiosną 😀 Uwielbiam takie proste przepisy i do tego jeszcze ze smakami lata. W weekend zabieram się za zrobienie tych pyszności 🙂
Weronika
Dziękuje;) czekam na relacje jak wyszły i jak smakują – smacznego!:)
Justa 1221
Ile kcal ma np 1 porcja?
Weronika
W zależności ile nam wyjdzie ptysiów oraz przy użyciu sera twarogowego kaloryczność na całość wynosi około 1600 kcal 🙂