Przepis #255 FIT Czekoladowy sernik na zimno

Witajcie, bardzo czekoladowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie z czekoladową posypką – to istne czekoladowe szaleństwo!  Poprzedni Truskawkowy sernik na zimno możecie znaleźć tutaj. Do przygotowania spodu tego sernika użyłam kakaowych pełnoziarnistych herbatników (można je kupić w większości supermarketów na półkach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych). Masa serowa powstała na bazie sera twarogowego – najlepiej wykorzystać ser w kostkach (u mnie bez laktozy) – sera z wiaderka jeszcze nie testowałam;) Dla osłody dodałam miód, ale równie dobrze może to być syrop klonowy czy daktylowy. Wierzch posypałam startą gorzką czekoladą oraz ozdobiłam polewą (przepis na polewę znajdziesz w składnikach). Najlepiej wybrać czekoladę z 70-85 % zawartości kakao oraz bez białego cukru.

To co, kto ma ochotę na kawałek czekoladowego serniczka?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa serowa

  • 460 g chudego twarogu (najlepiej takiego w kostkach)
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 40 g startej gorzkiej czekolady bez cukru

Opcjonalnie: polewa czekoladowa: 5-6 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącego mleka

Wykonanie

Spód

Herbatniki bardzo drobno kruszymy (można to zrobić ręcznie lub przy użyciu rozdrabniacza). Następnie mieszamy z masłem orzechowym. Gotową masę wykładamy na spód formy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie pozostawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Ser miksujemy z jogurtem oraz miodem na bardzo gładką masę. Wsypujemy kakao – miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec miksując na najniższych obrotach powoli dodajemy żelatynę. Masę przelewamy na spód i chowamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto posypujemy startą czekoladą lub/i dekorujemy polewą.

W sezonie letnim do dekoracji można wykorzystać świeże owoce, które delikatnie przełamią bardzo czekoladowy smak naszego sernika na zimno.

Smacznego!

Polecane

5 Comments

    1. Dziękuję ☺️

  1. Nie dość, że sernik wygląda świetnie to do tego jest FIT! Super!

    1. Dziękuję jest idealny na deser do herbatki lub kawy

  2. Wow ten sernik wygląda bardzo apetycznie. Czy liczyłaś ile mniej więcej kalorii ma jedna średnia porcja?
    Z pewnością warto sobie wypróbować. Przygotowanie wydaje się być bardzo proste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *