Witajcie,
lekka serowa masa z truskawkową galaretką na herbatnikowym spodzie czyli torcik na zimno inspirowany nowym smakiem czekolady Milka Cheesecake. To bardzo lekkie i puszyste ciasto idealne na wiosenne desery. Do przygotowania masy użyłam sera bez laktozy ale równie dobrze sprawdzi się zwykły twaróg. Na wierzch wykorzystałam truskawki ale możesz użyć także innych mrożonych owoców takich jak maliny czy wiśnie. Ciasto przygotowuje się dość szybko – trzeba jedynie poczekać aż masa dobrze zastygnie. I uwaga – szybko znika;)

Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 50 herbatników pełnoziarnistych
- 2 łyżki masła orzechowego
Masa serowa
- 460 g sera twarogowego chudego
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki dowolnego słodzidła
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Masa truskawkowa
- 180 g mrożonych truskawek (już po rozmrożeniu)
- ¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka cukru kokosowego
Wykonanie
Spód
Herbatniki bardzo drobno kruszymy a następnie mieszamy z masłem orzechowym (ja użyłam do tego rozdrabniacza). Tak przygotowaną masę wykładamy na spód.
Masa serowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie pozostawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Ser miksujemy z jogurtem oraz słodzidłem na bardzo gładką masę. Na koniec miksując na najniższych obrotach powoli dodajemy żelatynę. Masę przelewamy na spód i chowamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Masa truskawkowa
Do rondelka wrzucamy lekko roztopione truskawki oraz cukier kokosowy. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Żelatynę również mieszamy z wodą i odstawiamy na około 5 min aby zgęstniała. Do gorących truskawek dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody – energicznie mieszamy aż masa zrobi się gęstsza. Zdejmujemy z ognia. Do jeszcze gorącej masy dodajemy żelatynę. Mieszamy aż żelatyna rozpuści się. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę wykładamy na serową masę. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Gotowe ciasto możemy udekorować startą gorzką czekoladą lub kakao.

Smacznego!

Fit serniki to moje ulubione wersje ciast na diecie. Zawsze można przemycić do przepisu trochę więcej białka. Idealnie sprawdzają się jako przekąska po treningu.
Dokładnie;) i można je zrobić w wielu smakach:)
Fit serniki na zimno są nie tylko proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Nie mają dużo tłuszczu, jeśli są wykonane z chudego twarogu, a zamiast cukru dodamy słodzik, miód bądź erytrol. Dobrym patentem na osłodzenie sernika jest też dodanie startej na tarce gorzkiej czekolady na wierzch sernika. Świetny sposób na smaczny, wysokobiałkowy i niskokaloryczny deser.