Witajcie,
delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek na herbatnikowym spodzie czy FIT sernik w nowej odsłonie. To przygotowania spodu użyłam bio herbatników, które można znaleźć w sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Do masy sernikowej wykorzystałam ser półtłusty bez laktozy a dla osłody miód, które możesz zastąpić innym ulubionym słodzidłem. Dodałam także 2 łyżki rodzynek ale jeśli lubisz rodzynki możesz dodać ich więcej:)

A jeśli masz ochotę na więcej serników zobacz moje pozostałe przepisy: sernik z malinami, sernik zebra, sernik waniliowo-czekoladowy, kokosowy sernik Bounty(Wasz HIT!), sernik z chałwą.
Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 50 g herbatników kakaowych (najlepiej bio)
Masa
- 460 g białego półtłustego sera
- 3 jajka
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 2 łyżki rodzynek
Dodatkowo
- 1 łyżka rodzynek na wierzch ciasta
Wykonanie
Spód
Herbatniki bardzo drobno kruszymy – ja użyłam do tego rozdrabniacza ale można je pokruszyć ręcznie. Pokruszone herbatniki wykładamy równomiernie na spód formy.
Masa
Ser przekładamy do miski i miksujemy przez około 5 minut. Dodajemy po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy budyń oraz wlewamy miód. Ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na spód. Wierzch posypujemy rodzynkami lekko je dociskając do ciasta. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do wystudzenia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Dzięki temu sernik nie powinien opaść.

Wystudzone ciasto możemy dodatkowo udekorować polewą z gorzkiej czekolady lub posypać zmielonym ksylitolem lub stewią. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.

Smacznego!
