Witajcie
kokosowe batoniki z dodatkiem czekolady, których wykonanie nie zajmie więcej niż 5 minut. Przy zrobieniu tych FIT słodkości inspirowałam się batonikami, które można kupić w Rossmannie. Batoniki są bez glutenu, laktozy oraz jeśli miód zastąpisz syropem klonowym mogą być wegańskie. Bez problemu można je ze sobą spakować i zabrać jako przekąskę. Dodatek polewy jest opcjonalny ponieważ oryginalne batoniki nie są oblane czekoladą. Z podanych składników możesz przygotować dwa większe batoniki lub trzy mniejsze.

Składniki
- 40 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki mąki migdałowej lub kokosowej (30 g)
- 1 łyżka miodu (20 g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady (14 g)
Dodatkowo
- 2 kostki gorzkiej czekolady (14 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
Wykonanie
W rozdrabniaczu mielimy wiórki kokosowe wraz z mąką migdałową oraz miodem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do zmielonej masy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy batoniki. Owijamy w folię spożywczą. Chowamy na 10-15 min do lodówki. Schłodzone batoniki dekorujemy polewą z rozpuszczonej czekolady połączonej z olejem kokosowym.


A czym mogę zastąpić mąkę migdałową lub kokosową ? Gryczaną, owsianą a może jaglaną ? Takie mam na stanie…pozdrawiam 😉
Tak może być owsiana na przykład lub jaglana bo są bardziej delikatne niż gryczana;)pozdrawiam 🙂