Sylwestrowe FIT Inspiracje CZ.1 NA SŁONO

Witajcie,

już za chwilę Sylwester i powitanie Nowego Roku! Niektórzy spędza go na balach, inni na domówkach z najbliższymi. Dla tych którzy postanowili go spędzić w domowej atmosferze przygotowałam kilka inspiracji na przysmaki w stylu FIT, które zasmakują wszystkim! Dzisiaj mam dla Was przepisy na dania na słono a w następnej części pojawią się zdrowe sylwestrowe desery.

To co gotowi na sylwestrowe inspiracje?

Mini Pizzerinnki

Pizza jest tym przysmakiem którą uwielbia większość z nas. W mini wersji świetnie sprawdzi się domówce. Można ją pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu w fantazyjny sposób.

Składniki

(5-6 sztuk)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo

  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • po ½ łyżeczki: suszonego oregano, bazylii, rozmarynu
  • żółty ser – wedle uznania
  • ½ pomidora

Wykonanie

Do miski wkładamy drożdże. Wlewamy letnią wodę oraz wsypujemy cukier. Mieszamy. Pozostawiamy na około 10 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę oraz olej. Wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy na około 30-40 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła. Passatę mieszamy z ketchupem oraz przyprawami. Smarujemy wierzch pizzerinek. Następnie układamy ser oraz kawałki pomidora. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez około 12 min.

Lekka sałatka Gyros

Sałatki to jedne z najczęstszych oraz najpopularniejszych przekąsek na naszych sylwestrowych stołach. Oprócz tradycyjnej jarzynowej warto przygotować lekką sałatkę Gyros.

Składniki

(3 porcje)

  • ½ piersi z kurczaka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 garście kapusty pekińskiej
  • przyprawa Gyros
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki lekkiego majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ketchupu

Wykonanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju doprawiając przyprawą Gyros. Usmażone mięso przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa wraz z kukurydzą oraz posiekaną kapustą pekińską. Mieszamy z sosem przygotowanym z połączenia majonezu/jogurtu oraz ketchupu.

Orkiszowe paluszki z sezamem

Składniki

(około 10 sztuk)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo

  • sezam
  • 1 jajko

Wykonanie

Do miski wkładamy drożdże. Wlewamy letnią wodę oraz wsypujemy cukier. Mieszamy. Pozostawiamy na około 10 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę oraz olej. Wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy na około 30-40 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 1 centymetrowe paski, które delikatnie skręcamy. Układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 10 min  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sos czosnkowy

Sos można wykorzystać do wielu dań np. do powyższych paluszków orkiszowych.

Składniki

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • opcjonalnie 1 łyżka lekkiego majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • odrobina soli

Wykonanie

Jogurt mieszamy z czosnkiem oraz solą. Opcjonalnie mieszamy z majonezem.

A jakie są Wasze ulubione sylwestrowe przekąski?

Nowy Rok za pasem! Czas przejść na zdrową stronę mocy.
Koniec roku to dobry moment na nowy początek – już dziś poznaj moje ebooki z serii “150 zdrowych przepisów” – to razem ponad 300 przepisów: dzięki którym mnie udało się zmienić swoje nawyki!🤩 Zasmakuj w zdrowej kuchni bez wyrzeczeń!🥗🍓🍅
Ebooki możesz kupić z gotowym jadłospisem na MIESIĄC‼️ w trzech kalorycznościach do wyboru! Przy zakupie pakietu – napisz do mnie wiadomość by otrzymać wybrany przez siebie jadłospis! Ebooki znajdziesz tutaj – sklep blog.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz