Przepis #237 Torcik z frużeliną truskawkową Kinder Pingui

Witajcie,

lekki czekoladowy biszkopt z domową frużeliną oraz lekkim kremem czyli kolejna odsłona znanego batonika Kinder Pengui. Oryginalnie batonik ma wiśniowe nadzienie. Jednak przygotowując ciasto w ostatniej chwili zorientowałam się, że ich nie mam… ale znalazłam truskawki i to z nich przygotowałam nadzienie do mojej wersji FIT tortu. Zatem zamiast cherry wyszło strawberry;) I muszę przyznać, że ta zmiana według mnie wyszła na lepsze – bo torcik smakuje lepiej niż oryginał co potwierdzają Ci, którzy go próbowali:) Jeśli macie ochotę na kawałek to serdecznie zapraszam:)

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki dowolnego słodzdiła

Masa

  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 200 g sera twarogowego
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła

Frużelina truskawkowa

  • 180 g mrożonych truskawek
  • ¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło.  Dodajemy po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypujemy do ubitych jajek. Energicznym ruchem mieszamy wszystkie składniki. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia a następnie dzielimy na pół.

Frużelina

Do rondelka wrzucamy lekko roztopione truskawki oraz cukier kokosowy. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Żelatynę również mieszamy z wodą i odstawiamy na około 5 min aby zgęstniała. Do gorących truskawek dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody – energicznie mieszamy aż masa zrobi się gęstsza. Zdejmujemy z ognia. Do jeszcze gorącej masy dodajemy żelatynę. Mieszamy aż żelatyna rozpuści się. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Ser twarogowy miksujemy z serem mascarpone. Dodajemy słodzidło. Ponownie miksujemy.

Na paterze lub talerzu układamy pierwszy krążek tortu. Wykładamy ½ kremu. Następnie przykrywamy masę frużeliną. I smarujemy około ¼ pozostałego kremu – pozostałą ¼ użyjemy do zasmarowania boków oraz wierzchu. Przykrywamy drugim krążkiem. Smarujemy wierzch oraz boki.  W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy ciasto. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *