Witajcie,
pachnące cynamonem i wypełnione bo brzegi jabłkami czyli pyszne jesienne ciasto. Kiedy za oknem robi się co raz chłodniej i na horyzoncie pojawia się jesień to przychodzi pora na jesienne wypieki w których główną rolę grają jabłka oraz cynamon oczywiście. Zamiast tradycyjnej szarlotki postanowiłam przygotować nieco inną wersję ciasta z jabłkami. Zamiast zetrzeć na tarce jabłka pokroiłam w dość grubą kostkę. Do ciasta dodałam dwa rodzaje mąki: orkiszową oraz migdałową (możecie użyć jednego rodzaju mąki lub jedną z nich zamienić na owsianą). Dla osłody dodałam cukru koksowego co jeszcze bardziej podkreśliło smak ciasta. Nie zabrakło oczywiście także dużej ilości cynamonu, którego wymieszałam z wanilią.

Składniki
(forma o wymiarach 24×24 cm)
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanki mąki migdałowej lub owsianej
- 0,5 kilograma obranych jabłek
- 2-3 łyżki cukru kokosowego
- 180 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Wykonanie
Jabłka kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz aromatem z wanilii. Jogurt miksujemy z żółtkami. Dodajemy 2 łyżki cukru kokosowego. Ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ¾ jabłek. Mieszamy wszystkie składniki powoli i dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy. Na wierzch wykładamy resztę jabłek oraz posypujemy łyżką cukru kokosowego. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Można je także udekorować domową czekoladowa polewą lub startym ksylitolem.

Smacznego!

Mmmm! Uwielbiam te jesienne smaki, cynamon i różne dodatki. A co, gdyby do środka dodać jeszcze posiekane orzechy laskowe? Pasowałoby to połączenie?
Próbujemy