Przepis #236 Ciasto z jabłkami, cynamonem i wanilią

Witajcie,

pachnące cynamonem i wypełnione bo brzegi jabłkami  czyli pyszne jesienne ciasto. Kiedy za oknem robi się co raz chłodniej i na horyzoncie pojawia się jesień to przychodzi pora na jesienne wypieki w których główną rolę grają jabłka oraz cynamon oczywiście. Zamiast tradycyjnej szarlotki postanowiłam przygotować nieco inną wersję ciasta z jabłkami. Zamiast zetrzeć na tarce jabłka pokroiłam w dość grubą kostkę. Do ciasta dodałam dwa rodzaje mąki: orkiszową oraz migdałową (możecie użyć jednego rodzaju mąki lub jedną z nich zamienić na owsianą). Dla osłody dodałam cukru koksowego co jeszcze bardziej podkreśliło smak ciasta. Nie zabrakło oczywiście także dużej ilości cynamonu, którego wymieszałam z wanilią.

Składniki

(forma o wymiarach 24×24 cm)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanki mąki migdałowej lub owsianej
  • 0,5 kilograma obranych jabłek
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie

Jabłka kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz aromatem z wanilii. Jogurt miksujemy z żółtkami. Dodajemy 2 łyżki cukru kokosowego. Ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.  Na koniec dodajemy ¾ jabłek. Mieszamy wszystkie składniki powoli i dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy. Na wierzch wykładamy resztę jabłek oraz posypujemy łyżką cukru kokosowego. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Można je także udekorować domową czekoladowa polewą lub startym ksylitolem.

Smacznego!



Polecane

2 Comments

  1. Mmmm! Uwielbiam te jesienne smaki, cynamon i różne dodatki. A co, gdyby do środka dodać jeszcze posiekane orzechy laskowe? Pasowałoby to połączenie?

Dodaj komentarz