Przepis #231 Cytrynowy torcik Yogurt Slice

Witajcie,

lekki czekoladowy biszkopt przełożony delikatnym jogurtowym kremem z dodatkiem cytryny czyli torcik inspirowany batonikami Kinder Yougrt Slice. Tort dzięki cytrynie jest niezwykle orzeźwiający, dlatego idealnie sprawdzi się na letnie desery. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej  dzięki czemu jest bez glutenu (możesz użyć także innej bezglutenowej). Do osłodzenia użyłam miodu ale możesz użyć dowolnego słodzidła. Wierzch udekorowałam domową polewą, która według mnie jest najlepsza i sprawdzi się także do innych deserów. To kolejna FIT propozycja warta grzechu – koniecznie spróbuj!

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki miodu lub innego słodzidła

Masa

  • 330 – 350 g gęstego jogurtu greckiego
  • ¼ cytryny
  • 3 łyżki dowolnego słodzidła

Polewa

  • 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miody lub innego słodzidła
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • starta skórka z jednej cytryny

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy miód oraz żółtka – pojedynczo po każdym dokładnie miksując. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Łączymy wszystkie składniki. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Schłodzony biszkopt dzielimy na pół.

Jogurt dzień wcześniej wykładamy na durszlak przykryty ręcznikiem papierowym tak by osiąknął – wtedy powstanie nam gęsty jogurtowy krem. Jogurt mieszamy z cukrem oraz zblendowaną cytryną. Z tak powstałej masy odkładamy 2-3 łyżki a resztę wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą kremu. W rondelku mieszamy mleko, masło, kakao oraz słodzidło. Tak powstała polewą dekorujemy tort. Kiedy delikatnie polewa zastygnie posypujemy startą skórką cytryny.

Przez dodatek cytryny masa może być lekko kwaśna, dlatego dodatek słodzidła zależy od naszych upodobań. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz