Lunch box do szkoły i pracy – 15 pomysłów na przekąski
Witajcie,
Wielkimi krokami zbliża się wrzesień czyli czas powrotu do szkoły i pracy po wakacyjnych szaleństwa. Dla wielu rodziców to także okres pełen wyzwań dotyczący tego co przygotować swoim pociechom na drugie śniadanie czy przekąskę. Dla części to także moment kiedy chcemy wrócić do zdrowych nawyków lub zacząć zdrową dietę, która na okres urlopu została „zawieszona”. Przygotowanie zdrowej przekąski może być nie lada wyzwaniem. A codzienne tworzenie nowych smakołyków może przyprawić o zawrót głowy. Przygotowałam dla Was małą ściągę z pomysłami na zdrowe II śniadania oraz przekąski, które możesz spakować w swój lunch box. Oprócz praktycznych wskazówek przygotowałam także 15 przepisów, które zasmakują zarówno dużym jak i małym smakoszom:)

Dobra baza to podstawa
Codzienne przygotowywanie pudełek może być nieco pracochłonne dlatego warto co nieco przygotować wcześniej na przykład w niedziele wieczorem by mieć bazę na kilka dni do tworzenia smacznych zestawów. W tygodniu pozwala to zaoszczędzić czas oraz pieniądze. A teraz zobacz co możesz przyrządzić wcześniej:
- umyj i pokrój warzywa np. marchewkę, ogórka czy selera naciowego – przechowuj w pojemniczkach w lodówce
- umyj i osusz sałatę
- przygotuj sosy do sałatek
- upiecz porcje piersi z kurczaka lub indyka, które w ciągu tygodnia wykorzystasz do sałatek czy kanapek
- ugotuj makaron lub ryż, który może być bazą do sałatek lub dań z warzywami
- ugotuj jajka, które możesz wykorzystać do sałatek lub kanapek
- przygotuj domowe batoniki czy ciasteczka, które możesz ze sobą zabrać na przekąskę (dzięki temu gdy najdzie Cię ochota na słodycze nie będziesz sięgać po sklepowe gotowce)
Produkty i akcesoria, które przydadzą się w kuchni
Obowiązkowym elementem są tutaj oczywiście pudełka na lunch. Rodzaj oraz wielkość zależy od tego co będziemy w nich ze sobą zabierać. Dobrym rozwiązaniem będą lunch boxy podzielone na kilka przegródek dzięki czemu możemy przechowywać kilka różnych produktów w jednym opakowaniu. Przydadzą się także sztućce najlepiej bambusowe lub drewniane. Warto wyposażyć się także w termos na gorącą herbatę lub kawę. Oprócz akcesoriów w kuchni warto mieć także kilka produktów, które pozwolą stworzyć pyszne przekąski:
- sałata: lodowa lub mix sałata
- ulubione warzywa i owoce
- pieczone mięso
- ryż/makaron
- musztarda/oliwa z oliwek/jogurt naturalny
- dobrej jakości placki tortilla/wrapy
- pieczywo
- tofu/ser feta/mozzarella
- wędlina/ser żółty
- suszone owoce/orzechy

Pamiętaj jednak, że nie wszystko da się spakować do lunch boxa. Niektóre dania mogą na drugi dzień nie smakować już tak dobrze. Na pewno do pudełka możesz spakować: surowe owoce i warzywa (przed włożeniem do plecaka czy torby przechowuj je w lodówce); lekkie sałatki (podobnie jak owoce i warzywa przed włożeniem do plecaka czy torby trzymaj w lodówce); kanapki, kolorowe szaszłyki z owoców i warzyw czy wrapy. Do przygotowywania potraw do pudełek wykorzystuj resztki, dzięki czemu ograniczysz marnowanie jedzenia oraz pieniądze.
Poniżej przygotowałam 15 propozycji na dania idealne do lunch boxa. Możesz je także pobrać w jednym pliku do pobrania w formie pdf – tutaj.
Kanapki
Kanapki to jedne z najszybszych przekąsek, które można ze sobą zabrać do pracy lub przygotować dzieciom do szkoły. Odpowiednio skomponowane mogą być pełnowartościowym posiłkiem. Aby ułatwić Tobie przygotowywanie kanapek przygotowałam schemat, dzięki któremu zawsze stworzysz pyszne i zdrowe przekąski.

Kanapkowe przepisy
- Włoskie klimaty
Składniki
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 plastry pomidora
- liść sałaty lodowej
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 duży plaster mozzarelli
Wykonanie
Na jednej kromce chleba układamy sałatę, pomidora, ser oraz listka bazylii. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba. Można zjeść na zimno lub zapiec w opiekaczu.
2. Kanapka kebab
Składniki
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 plastry pieczonej piersi kurczaka w przyprawie kebab
- liść sałaty
- plaster pomidora
- 2-3 plasterki ogórka zielonego
sos
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1/2 ząbka czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
W miseczce mieszamy jogurt z posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem smarujemy jedną kromkę chleba. Na sos układamy sałatę, pierś z kurczaka, pomidor oraz ogórka. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
3. Poranne wzmocnienie
Składniki
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 łyżka masła orzechowego 100%
- 1 łyżeczka miodu
- ¼ banana
Wykonanie
Kromkę chleba smarujemy miodem wymieszanym z masłem orzechowym. Układamy plastry banana. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
4. Z gruszkowym serkiem
Składniki
- 50 g chudego sera twarogowego
- 1 mała gruszka starta na tarce o drobnych otworach cynamon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Wykonanie
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo
5. Czekoladowe kanapki
Składniki
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- ½ awokado
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka miodu
- ¼ banana
Wykonanie
Awokado blendujemy z kakao oraz miodem na jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem smarujemy kromkę chleba. Układamy plasterki banana i przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
Bar sałatkowy
Proste i szybkie sałatki w różnych połączeniach smakowych to idealna przekąska dla dzieci ale i dla dorosłych. Najlepsze jest to, że możesz mieszać praktycznie to na co masz ochotę. Zwróć jednak uwagę na sos – jeśli chcesz polać nim sałatkę to najlepiej zrób to dopiero przed podaniem. Przygotowałam dla Ciebie kilka sałatkowych propozycji – spróbujesz?
- Sałatka grecka
Składniki
- garść porwanej na kawałki sałaty lodowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżki pokruszonego sera feta
- ¼ zielonego ogórka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 czerwonej cebuli
Wykonanie
Sałatę włóż do pojemnika na lunch. Dodaj pokrojone pomidorki, ogórka oraz cebulę. Na wierzch ułóż ser feta. Przed podaniem polej oliwą z oliwek.
2. Francuska z kurczakiem
Składniki
- garść sałaty lodowej lub mieszanki sałat
- ½ ogórka zielonego
- kawałek upieczonej piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach
- 1 łyżka prażonych migdałów
- 1 średni pomidor
- kawałek pleśniowego sera
sos
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżki wody
Wykonanie
Sałatę mieszamy z pokrojonym pomidorem oraz ogórkiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz ser pleśniowy. Posypujemy migdałami. Przed podaniem polewamy sosem zrobionym z musztardy, wody oraz oliwy.
3. Owocowa
Składniki
- 1 jabłko
- 1 mała gruszka
- 1 łyżeczka rodzynek
- szczypta cynamonu
- 2-3 suszone śliwki
Wykonanie
Jabłko i gruszkę obieramy. Kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą. Dodajemy rodzynki, cynamon oraz pokrojone śliwki. Mieszamy.
4. Sałatka Waldorf
- 1 małe jabłko pokrojone w kostkę
- sok z wyciśniętej ½ cytryny
- kawałek selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 3-4 uprażone i posiekane orzechy włoskie
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki Dijon
- ½ łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- garść sałaty lodowej
Wykonanie
Jabłko mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy seler, szczypiorek oraz orzechy. Do pojemnika włóż sałatę. Dodaj mieszaninę jabłka z pozostałymi składnikami. Przed podaniem polej sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, soli oraz pieprzu.
5. Z brokułem
Składniki
- pół brokułu
- 1 łyżka pestek z dyni
- 1 łyżeczka słonecznika
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka
Wykonanie
Brokuł gotujemy. Dzielimy na mniejsze cząstki i posypujemy pestkami. Z chleba przygotowujemy grzanki i układamy na brokule.
Inne pomysły
- Domowe ciasteczka owsiane
Składniki (7-8 ciastek)
- 1 duży banan lub 2 mniejsze
- małe jabłko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 daktyli
- 8 łyżek płatków owsianych
Wykonanie
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do banana. Dorzucamy kakao, cynamon oraz płatki owsiane. Daktyle kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy łyżką lub dłonią formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
2. Czekoladowe trufle
Składniki
- 40 g migdałów
- 1 łyżka sera mascarpone
- 1 łyżeczka kakao
- 1-2 łyżeczki słodzidła
Wykonanie
Migdały miksujemy z serem mascarpone oraz słodzidłem. Dodajemy kakao i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w kakao.
3. Twarogowe batoniki
Składniki
- 125 g sera chudnego twarogowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 1-2 łyżeczki słodzidła
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
Ser miksujemy z kakao oraz słodzidłem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Z masy formujemy batoniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2-3 kostki czekolady oraz olej kokosowy. Polewamy batoniki.
4. Wrapy z warzywami i tofu
Składniki
- 2 placki tortilla
- 2 listka sałaty
- 1 duży pomidor
- ½ zielonego ogórka
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ cebuli czerwonej
- ½ kostki tofu
Sos
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
Jogurt mieszamy z siekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Placki tortilla podgrzewamy w piekarniku. Po wyjęciu smarujemy sosem czosnkowym. Układamy sałatę, plastry pomidora, ogórka, paprykę pokrojoną w słupki oraz kawałki tofu. Zwijamy w rulon.
5. Kolorowe szaszłyki
Składniki
- drewniane patyczki do szaszłyków
- ½ zielonego ogórka
- kawałek upieczonej piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
- ½ papryki
- 1 kulka sera mozzarella pokrojona na większe kawałki
Wykonanie
Wszystkie składniki nadziewamy na zmianę na patyczki.
A Ty co lubisz wkładać do swojego lunch boxa? Podziel się swoimi patentami w komentarzu!


2 komentarze
Magda
Mam ugotować ryż i makaron i upiec kurczaka a niedzielę a potem jeść te stare rzeczy do końca tygodnia? Serio?
Weronika
Oczywiście, że nie da się ugotować wszystkiego na cały tydzień z góry:)