Witajcie,
znacie batoniki Milka Strawberry? Dzisiaj przygotowałam dla Was FIT tort przypominający właśnie te batoniki. Moja wersja ciasta jest bez glutenu oraz białego cukru. Ciasto ma lekko truskawkowy smak a dzięki dodatkowi preparowanego ryżu masa nabiera dość ciekawej konsystencji. Całość została polana gorzką czekoladą. Do przygotowania biszkoptu użyłam mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć innej mąki bezglutenowej – na przykład kokosowej. Do masy można wykorzystać ser twarogowy, mascarpone (ten ma jednak więcej kalorii) lub bardzo gęsty jogurt grecki ( wtedy dobrze jest dodać 1-2 łyżki sera mascarpone by była odpowiednio gęsta). Do osłodzenia masy i biszkoptu możecie użyć dowolnego słodzidła – miód, ksylitol, syrop klonowy czy daktylowy. Kto się skusi na kawałek takiego pysznego FIT tortu?

Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
- 1-2 łyżki dowolnego słodzidła
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
Masa
- 250 g sera twarogowego/mascarpone lub bardzo gęstego jogurtu greckiego*
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
- kilka truskawek
- 1-2 łyżki ryżu preparowanego
* jeśli użyjesz jogurtu greckiego dodaj do niego 1-2 łyżki sera mascarpone by była gęsta
Polewa
- 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło. Następnie dodajemy żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną oraz kakao. Kilkoma energicznymi ruchami łączymy wszystkie składniki. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Ser/jogurt miksujemy przez chwilę ze słodzidłem. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostke truskawki. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy łyżką. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszy krążek wykładamy ¾ masy. Przykrywamy drugim. Wierzch i boki delikatnie smarujemy pozostałą masą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Smarujemy boki oraz wierzch tortu. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Tort można udekorować na przykład świeżymi owocami. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Smacznego!
