Przepis #225 Torcik Milka Strawberry

Witajcie,

znacie batoniki Milka Strawberry? Dzisiaj przygotowałam dla Was FIT tort przypominający właśnie te batoniki. Moja wersja ciasta jest bez glutenu oraz białego cukru. Ciasto ma lekko truskawkowy smak a dzięki dodatkowi preparowanego ryżu masa nabiera dość ciekawej konsystencji. Całość została polana gorzką czekoladą. Do przygotowania biszkoptu użyłam mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć innej mąki bezglutenowej – na przykład kokosowej. Do masy można wykorzystać ser twarogowy, mascarpone (ten ma jednak więcej kalorii) lub bardzo gęsty jogurt grecki ( wtedy dobrze jest dodać 1-2 łyżki sera mascarpone by była odpowiednio gęsta). Do osłodzenia masy i biszkoptu możecie użyć dowolnego słodzidła – miód, ksylitol, syrop klonowy czy daktylowy. Kto się skusi na kawałek takiego pysznego FIT tortu?

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
  • 1-2 łyżki dowolnego słodzidła
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

Masa

  • 250 g sera twarogowego/mascarpone lub bardzo gęstego jogurtu greckiego*
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
  • kilka truskawek
  • 1-2 łyżki ryżu preparowanego

* jeśli użyjesz jogurtu greckiego dodaj do niego 1-2 łyżki sera mascarpone by była gęsta

Polewa

  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło. Następnie dodajemy żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną oraz kakao. Kilkoma energicznymi ruchami łączymy wszystkie składniki. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Ser/jogurt miksujemy przez chwilę ze słodzidłem. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostke truskawki. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy łyżką. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszy krążek wykładamy ¾ masy. Przykrywamy drugim. Wierzch i boki delikatnie smarujemy pozostałą masą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Smarujemy boki oraz wierzch tortu. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Tort można udekorować na przykład świeżymi owocami. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz