Przepis #212 Ciasto Markiza – bez białego cukru

Witajcie,

delikatne kakaowe ciasto z kremowym nadzieniem – czyli ciasto bardzo przypominające ciastka Markizy. Ciasto powstało na bazie mąki orkiszowej – bez dodatku białego cukru za to z dodatkiem miodu oraz prawdziwego masła. Do przygotowania kremu można użyć ulubionego sera a nawet bardzo gęstego jogurtu greckiego. Ciasto Markiza to kolejne ekspresowe ciasto idealne na deser – zwłaszcza ten niedzielny! Skusisz się na kawałek?

Składniki

(forma o wymiarach 24 x 24 cm)

Ciasto

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 kostki prawdziwego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao

Masa

  • 250 g serka mascarpone/ twarogowego lub ricotta
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła

Wykonanie

Ciasto

Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę. Dodajemy posiekane na kawałki zimne masło oraz wbijamy jajko. Wsypujemy sodę oczyszczoną oraz kakao. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na mniej więcej wielkość blachy. Każdą z nich pieczemy oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Ser mieszamy z jogurtem oraz słodzidło. Tak przygotowaną masę wykładamy na jeden blat ciasta. Przykrywamy drugim blatem. Delikatnie dociskamy.

Dodatkowo ciasto możemy posypać zmielonym ksylitolem lub stewią. Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce ( przechowując w lodówce ciasto może zrobić się nieco twarde) – wystarczy zostawić je w chłodnym pomieszczeniu.

Smacznego!

Polecane

2 Comments

    1. Dziękuję wyszło naprawdę smaczne

Dodaj komentarz