Przepis #211 FIT Tort Snikers – bez mąki i białego cukru

Witajcie,

lekki biszkopt bez mąki z dodatkiem migdałów w połączeniu z pysznym kremem na bazie jogurtu greckiego, kremem karmelowym z daktyli a to wszystko posypane orzeszkami oraz polane czekoladą – brzmi smacznie? Tort Snikers to moja dzisiejsza propozycja na weekendowy deser – bez glutenu i białego cukru! Torcik jest bardzo lekki i puszysty. Dzięki wielu różnym dodatkom ma bardzo ciekawy smak przypominający znane batoniki Snikers. Idealnie sprawdzi się na niedzielny deser dla wszystkich FIT łasuchów !

P.S Przypominam, że możecie już kupić w mój ebook “Domowe FIT Desery” z pomysłami na 30 deserów (bez glutenu, białego cukru a nawet kilka bez laktozy!). Do końca weekendu możesz zgarnąć – 15 % na zakup ebooka (w koszyku wpisz kod rabatowy deserfit.

Ebooka kupisz tutaj: https://health-fit-life.pl/sklep  Zapraszam i smacznego!

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 białek jajka
  • 150 g migdałów w łupinkach
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła

Masa

  • 250 g jogurtu greckiego *
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła

Dodatkowo

  • 25 g orzeszków ziemnych
  • 40 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 100 g daktyli

Wykonanie

Biszkopt

Migdały rozdrabniamy na drobne kawałki (ale nie mąkę!). Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Wsypujemy mielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut.

Masa

Jogurt grecki miksujemy z serem mascarpone oraz słodzidłem. Wykładamy na przestudzony biszkopt. Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 10 minut. Następnie blendujemy na jednolitą masę i przekładamy na krem.

Orzechy ziemne siekamy i posypujemy nimi krem daktylowy. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym a następnie polewamy wierzch naszego tortu.

Tort Snikers najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.


*w związku z licznymi pytaniami – gdy jogurt grecki jest zbyt rzadki, warto go dzień wcześniej wyłożyć na papierowy ręcznik na durszlaku by odsączyć nadmiar wody; można też dodać więcej sera mascarpone by zagęścić masę:)

Smacznego!

Polecane

41 Comments

  1. Jaki rozmiar blaszki, ciasto wygląda bajecznie

    1. Forma o średnicy 16 cm:) Dziękuję;)

      1. Czym mogę zastąpić mascarpone?

        1. Może być taka sama ilość jogurtu greckiego wymieszanego z 1 łyżką mąki kokosowej – gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej mąki i oczywiście coś dla osłody:) można też użyć bardzo gęstego sera białego takiego w kostkach:)

    2. Czy daktyle można zastąpić rodzynkami lub żurawiną?

      1. Tak można:) ale będzie nieco inny smak:)

  2. Bez cukru i mąki, czyli fajny pomysł co zjeść gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego 🙂

  3. Daktyle świeże czy suszone?:)

  4. Wygląda super i chętnie zrobię go na dniach, szkoda tylko, że nie ma pod przepisami podanej wartości kalorycznej. Pozdrawiam

    1. Dziękuję:-) kiedyś dodawałam kaloryczność ale jakoś mi to umknęło – chyba pora do tego wrócić:-)

      1. Czy wie Pani ile kalorii mniej więcej ma torcik? 😉

        1. Cały torcik ma około 2220 kcal:)

  5. Jak długo musi pozostać w lodówce zanim będzie dobrze schłodzone?

    1. 3-4 h, chociaż najlepiej smakuje gdy całą noc spędzi w lodówce:)

  6. Mega pyszne! Zrobilam na urodziny dla męża I kazdy byl zachwycony!

    1. Super;) cieszę się bardzo i zapraszam do skorzystania z innych przepisów;) Pozdrawiam

  7. Czy daktyle blendujemy razem z wodą?

    1. Najlepiej je odsączyć z nadmiaru wody:-)

  8. A czy jak wezme wieksza blache i podwoje skladniki, bedzie ok? czy lepiej zrobic dwa male 🙂

    1. Myślę, że w większej formie z dwóch porcji powinno wyjść dobrze;)

    2. Czy migdały w łupinach chodzi o skorupki i je się że skorupkami? Czy chodzi o tą brązowa skórkę bo trochę zgłupiałam. Czy się je łupiny z migdałów?

      1. Chodzi o migdały w tych brązowych łupinkach:) Można je zostawić i nie obierać;)

  9. Czy ‘dowolnym słodzidłem’ może być syrop klonowy? Czy chodzi o słodzik w proszku typu ksylitol?

    1. Może być syrop klonowy :,-) slodzidlo można użyć dowolne w zależności kto co lubi i używa:-)

  10. Dziękuję za tez przepis! Jest po prostu genialny! ❤Smakuje nawet tym najbardziej wybrednym i aż ciężko uwierzyć, że zalicza się do tych fit 🙂

    1. Dziękuję:) Cieszę się, że smakuje;)

  11. Hej, zrobiłem dziś ten torcik dla siebie i rodzinki. Jutro mam urodziny i będziemy próbować na śniadanie z kawą 😉 trochę zmodyfikowałam przepis. Zamiast jogurtu greckiego dalej naturalny gęsty, zamiast mascarpone dalej twaróg, do masy jogurtowo serowej dodałem łyżkę masła orzechowego. Daktyle trochę ciężko było rozprowadzić na tej masie jogurtowej. Masa z jogurtu greckiego jest bardziej sztywna? Jutro spróbujemy i dam znać 😉

  12. No i wyszedł nieziemski !!! Dla mnie bomba!! I z tego co policzyłem to także kaloryczna ale co tam 🙂 Pyszny!

    1. Cieszę się, że smakuje:) taka mała bombka kaloryczna;)
      Dziękuję!:)

  13. Torcik wyglada bajecznie 🙂 jutro bede robic 😀 mam pytanie: czy migdaly i orzechy maja btc suriwe czy tostowane?

    1. Dziękuję:) Czekam na opinie jak wyszedł:) orzechy mogą być surowe:)

  14. Ostatnio zrobiłam ten tort dla mamy na urodziny. Cała rodzina była pod wrażeniem, że fit torcik jest taki smaczny. Gorąco polecam 🙂
    Dziś będę testować Kopca Kreta ;))

    1. Dziękuję ☺️ i bardzo się cieszę że smakował – 🙂 czekam na wiesci jak wyszedł kopiec kreta:-)

  15. Faktycznie ciezko zmiksowac daktyle na jednolita mase,ale ze chcialam zachowac oryginalna recepture nie zmienialam niczego.Nie wiem jakim cudem jogurt z mascarpone wyszedl tak pieknie na zdjeciu?mojego byla zdecydowanie za duzo co do wielkosci ciasta,no i zbyt zadki by stal w jednym miejscu,wyglada to bardziej jak placek.Mam jednak nadzieje ze bedzie smakowac lepiej niz wyglada 🙂

  16. Proszę o szybka odpowiedz. Zmiksowała mascarpone z jogurtem. Masa jest bardzo lejąca. Czy tak powinno być ? Jeżeli dam na to daktyle to się utopia. Co zrobić? Wszystko robiłam wedle przepisu

    1. Proszę dodać więcej mascarpone aż będzie gęstsze.

  17. Robilam juz kilka razy I jest bardzo smaczne! Do daktyli daje troche mleka migdalowego wtedy ladnie sie blenduje:)
    Raz do mamy dodalam rowniez sera Rocotty I bylo pysznie 🙂

    1. Cieszę się bardzo, że smakuje:)

  18. A ile serka mascarpone? Bo nie widzę w przepisie informacji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *