
Przepis #211 FIT Tort Snikers – bez mąki i białego cukru
Witajcie,
lekki biszkopt bez mąki z dodatkiem migdałów w połączeniu z pysznym kremem na bazie jogurtu greckiego, kremem karmelowym z daktyli a to wszystko posypane orzeszkami oraz polane czekoladą – brzmi smacznie? Tort Snikers to moja dzisiejsza propozycja na weekendowy deser – bez glutenu i białego cukru! Torcik jest bardzo lekki i puszysty. Dzięki wielu różnym dodatkom ma bardzo ciekawy smak przypominający znane batoniki Snikers. Idealnie sprawdzi się na niedzielny deser dla wszystkich FIT łasuchów !
P.S Przypominam, że możecie już kupić w mój ebook “Domowe FIT Desery” z pomysłami na 30 deserów (bez glutenu, białego cukru a nawet kilka bez laktozy!). Do końca weekendu możesz zgarnąć – 15 % na zakup ebooka (w koszyku wpisz kod rabatowy deserfit.
Ebooka kupisz tutaj: https://health-fit-life.pl/sklep Zapraszam i smacznego!

Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 4 białek jajka
- 150 g migdałów w łupinkach
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
Masa
- 250 g jogurtu greckiego *
- 3 łyżki sera mascarpone
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
Dodatkowo
- 25 g orzeszków ziemnych
- 40 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 100 g daktyli
Wykonanie
Biszkopt
Migdały rozdrabniamy na drobne kawałki (ale nie mąkę!). Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Wsypujemy mielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut.
Masa
Jogurt grecki miksujemy z serem mascarpone oraz słodzidłem. Wykładamy na przestudzony biszkopt. Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 10 minut. Następnie blendujemy na jednolitą masę i przekładamy na krem.
Orzechy ziemne siekamy i posypujemy nimi krem daktylowy. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym a następnie polewamy wierzch naszego tortu.

Tort Snikers najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

*w związku z licznymi pytaniami – gdy jogurt grecki jest zbyt rzadki, warto go dzień wcześniej wyłożyć na papierowy ręcznik na durszlaku by odsączyć nadmiar wody; można też dodać więcej sera mascarpone by zagęścić masę:)
Smacznego!


37 komentarzy
Andia
Jaki rozmiar blaszki, ciasto wygląda bajecznie
Weronika
Forma o średnicy 16 cm:) Dziękuję;)
Asia
Czy daktyle można zastąpić rodzynkami lub żurawiną?
Weronika
Tak można:) ale będzie nieco inny smak:)
Dietetyk Na Walizkach
Bez cukru i mąki, czyli fajny pomysł co zjeść gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego 🙂
Daktyle?
Daktyle świeże czy suszone?:)
Weronika
Suszone 🙂
EWA
Wygląda super i chętnie zrobię go na dniach, szkoda tylko, że nie ma pod przepisami podanej wartości kalorycznej. Pozdrawiam
Weronika
Dziękuję:-) kiedyś dodawałam kaloryczność ale jakoś mi to umknęło – chyba pora do tego wrócić:-)
Patrycja
Czy wie Pani ile kalorii mniej więcej ma torcik? 😉
Weronika
Cały torcik ma około 2220 kcal:)
Sylwia28v
Jak długo musi pozostać w lodówce zanim będzie dobrze schłodzone?
Weronika
3-4 h, chociaż najlepiej smakuje gdy całą noc spędzi w lodówce:)
Mala
Mega pyszne! Zrobilam na urodziny dla męża I kazdy byl zachwycony!
Weronika
Super;) cieszę się bardzo i zapraszam do skorzystania z innych przepisów;) Pozdrawiam
Kami
Czy daktyle blendujemy razem z wodą?
Weronika
Najlepiej je odsączyć z nadmiaru wody:-)
Kasiek
A czy jak wezme wieksza blache i podwoje skladniki, bedzie ok? czy lepiej zrobic dwa male 🙂
Weronika
Myślę, że w większej formie z dwóch porcji powinno wyjść dobrze;)
Ala
Czy ‘dowolnym słodzidłem’ może być syrop klonowy? Czy chodzi o słodzik w proszku typu ksylitol?
Weronika
Może być syrop klonowy :,-) slodzidlo można użyć dowolne w zależności kto co lubi i używa:-)
Duśka
Dziękuję za tez przepis! Jest po prostu genialny! ❤Smakuje nawet tym najbardziej wybrednym i aż ciężko uwierzyć, że zalicza się do tych fit 🙂
Weronika
Dziękuję:) Cieszę się, że smakuje;)
Mariusz
Hej, zrobiłem dziś ten torcik dla siebie i rodzinki. Jutro mam urodziny i będziemy próbować na śniadanie z kawą 😉 trochę zmodyfikowałam przepis. Zamiast jogurtu greckiego dalej naturalny gęsty, zamiast mascarpone dalej twaróg, do masy jogurtowo serowej dodałem łyżkę masła orzechowego. Daktyle trochę ciężko było rozprowadzić na tej masie jogurtowej. Masa z jogurtu greckiego jest bardziej sztywna? Jutro spróbujemy i dam znać 😉
Mariusz
No i wyszedł nieziemski !!! Dla mnie bomba!! I z tego co policzyłem to także kaloryczna ale co tam 🙂 Pyszny!
Weronika
Cieszę się, że smakuje:) taka mała bombka kaloryczna;)
Dziękuję!:)
Natalia
Torcik wyglada bajecznie 🙂 jutro bede robic 😀 mam pytanie: czy migdaly i orzechy maja btc suriwe czy tostowane?
Weronika
Dziękuję:) Czekam na opinie jak wyszedł:) orzechy mogą być surowe:)
Justyna
Ostatnio zrobiłam ten tort dla mamy na urodziny. Cała rodzina była pod wrażeniem, że fit torcik jest taki smaczny. Gorąco polecam 🙂
Dziś będę testować Kopca Kreta ;))
Weronika
Dziękuję ☺️ i bardzo się cieszę że smakował – 🙂 czekam na wiesci jak wyszedł kopiec kreta:-)
kate
Faktycznie ciezko zmiksowac daktyle na jednolita mase,ale ze chcialam zachowac oryginalna recepture nie zmienialam niczego.Nie wiem jakim cudem jogurt z mascarpone wyszedl tak pieknie na zdjeciu?mojego byla zdecydowanie za duzo co do wielkosci ciasta,no i zbyt zadki by stal w jednym miejscu,wyglada to bardziej jak placek.Mam jednak nadzieje ze bedzie smakowac lepiej niz wyglada 🙂
Wioletta
Proszę o szybka odpowiedz. Zmiksowała mascarpone z jogurtem. Masa jest bardzo lejąca. Czy tak powinno być ? Jeżeli dam na to daktyle to się utopia. Co zrobić? Wszystko robiłam wedle przepisu
Weronika
Proszę dodać więcej mascarpone aż będzie gęstsze.
Karolcia
Robilam juz kilka razy I jest bardzo smaczne! Do daktyli daje troche mleka migdalowego wtedy ladnie sie blenduje:)
Raz do mamy dodalam rowniez sera Rocotty I bylo pysznie 🙂
Weronika
Cieszę się bardzo, że smakuje:)
kasia
A ile serka mascarpone? Bo nie widzę w przepisie informacji 🙂
Weronika
3 łyżki:)