Witajcie,
od dawna chodziło mi po głowie zrobienie domowych drożdżówek – bez dodatku cukru i lukru ale za to pachnących oraz rumianych. Choć do końca cukru nie wyeliminowałam bo dosłownie dodałam szczyptę po to aby drożdże wyrosły to i tak są o wiele mniej kaloryczne niż sklepowe. Do nadzienia wykorzystałam biały ser połączony z serkiem mascarpone. Ale równie dobrze sprawdzą się różnego rodzaju owoce. Ponadto nie trzeba zbyt długo czekać aż wyrośnie ciasto – wystarczy 25-30 minut. Drożdżówki układałam na blasze za pomocą łyżki i wyszedł całkiem równy kształt. To co poczęstujecie się jedną?:)

Czas przygotowania: 70 min
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- szczypta cukru
- 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
- 20 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Masa serowa
- 2 – 3 łyżki sera twarogowego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka ksylitolu
Wykonanie
Mleko podgrzewamy a następnie zalewamy nim pokruszone drożdże. Wsypujemy odrobinę cukru. Pozostawiamy na około 10 min. Dodajemy mąkę, żółtka oraz słodzidło. Wszystkie składniki mieszamy – jeśli ciasto będzie zbyt lejące można dodać odrobinę więcej mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Masa serowa
Ser twarogowy i mascarpone mieszamy ze słodzidłem. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką na kształt drożdżówki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą drożdżówkę wykładamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min.

Drożdżówki można udekorować dowolnie według uznania – chociaż i tak pysznie smakują bez dodatków:) Z powodzeniem można je zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Smacznego!

przepysznie wyglądają te bułeczki
Dziękuję
Jakie cudowne bułeczki 🙂 częstuje się 🙂
Proszę bardzo i smacznego
Omom wyglądają jak te “niezdrowe sklepowe” przepis zapisany i od razu w weekend testujemy 🙂
Wygląda bardzo dobrze. Mniam.
Oj drożdżówki to smak mojego dzieciństwa 🙂
mój też:) zwłaszcza z serem):)