Przepis #201 Migdałowy miodowiec

Witajcie,

Migdałowy miodowiec to bardzo aromatyczne ciasto a dzięki posypce z prażonych migdałów na miodzie jest naprawdę pyszne. Masa na bazie kaszy manny świetnie komponuje się z orkiszowym ciastem – do którego także dodałam odrobinę miodu. Krem oraz ciasto przygotowałam z dodatkiem prawdziwego masła ( można je zastąpić olejem kokosowym w stałej formie – choć zdecydowani polecam użycie masła). Ciasto kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia – moja mama często je robiła w tradycyjnej wersji. Ja przygotowałam nieco inny przepis – bez białego cukru i zwykłej białej mąki. Choć to ciasto jest nieco bardziej kaloryczne niż pozostałe moje wypieki idealnie sprawdzi się dla nieco bardziej wymagających gości, których odstraszają słodkości w stylu FIT.

Składniki

(forma o wymiarach 20 x 20 cm )

Czas przygotowania: 60 min + czas studzenia

Ciasto

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 kostki masła prawdziwego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie

Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, sodę oczyszczoną, kakao miód oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blachy i pieczemy (każdą oddzielnie) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1- 2 łyżki dowolnego słodzidła np. ksylitolu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 kostki masła

Wykonanie

Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę mannę oraz słodzidło i gotujemy aż masa stanie się bardzo gęsta (cały czas mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzoną masę miksujemy z masłem. Tak przygotowaną masę dzielimy na pół. Pierwszą częścią smarujemy pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim. Wykładamy resztę masy i przykrywamy ostatnim blatem.

Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi posiekanymi migdałami z dodatkiem miodu i odrobiny oleju kokosowego.

Ciasta nie trzeba chować do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia (pierwszego dnia może być delikatnie twarde).

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz