Przepis #193 🎄 Piernikowe ciasto z jabłkami

Witajcie,
połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne – zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia!

Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal w tym: B: 69 g; W: 288 g; T: 37 g.
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki
– 1 szklanka mąki orkiszowej*
– 1 szklanka mąki owsianej*
– 0,5 kg jabłek (po obraniu)
– 2 jajka
– małe opakowanie jogurtu greckiego (150-180 g)
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 20 dag migdałów siekanych

*możecie użyć jednego rodzaju mąki

Wykonanie
Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody.
Jogurt miksujemy z żółtkami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy jogurtowej dodajemy wymieszaną mąkę. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy jabłka oraz ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy – najlepiej łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.


Zamiast migdałów możecie użyć innych siekanych orzechów. Dodatkowo wierzch ciasta można posypać na przykład zmielonym ksylitolem lub przygotować domową polewę czekoladową. 


Smacznego! 

Polecane

1 Comment

  1. Święta już za nami, ale mimo wszystko chętnie wypróbuję Twój przepis.

Skomentuj Kama Anuluj pisanie odpowiedzi