przepisy

Przepis #193 🎄 Piernikowe ciasto z jab艂kami

Witajcie,
po艂膮czenie jab艂ek z przypraw膮 korzenn膮 do piernika okaza艂o si臋 bardzo smaczne – zw艂aszcza w 艣wi膮tecznym okresie. Ciasto z jab艂kami jest wilgotne a dzi臋ki du偶ej ilo艣ci przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migda艂贸w na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spr贸bowa膰 tego po艂膮czenia!

Warto艣ci od偶ywcze na ca艂o艣膰: 1812 kcal w tym: B: 69 g; W: 288 g; T: 37 g.
Czas przygotowania: 90 minut

Sk艂adniki
– 1 szklanka m膮ki orkiszowej*
– 1 szklanka m膮ki owsianej*
– 0,5 kg jab艂ek (po obraniu)
– 2 jajka
– ma艂e opakowanie jogurtu greckiego (150-180 g)
– 3 艂y偶ki miodu
– 1 艂y偶ka przyprawy do piernika
– 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
– 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– 20 dag migda艂贸w siekanych

*mo偶ecie u偶y膰 jednego rodzaju m膮ki

Wykonanie
M膮k臋 przesiewamy i mieszamy z przypraw膮 do piernika, sod膮 oraz proszkiem do pieczenia. Jab艂ka obieramy i 艣cieramy na tarce, ods膮czamy z nadmiaru wody.
Jogurt miksujemy z 偶贸艂tkami i miodem. Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Do masy jogurtowej dodajemy wymieszan膮 m膮k臋. Miksujemy przez chwil臋. Dodajemy jab艂ka oraz ubit膮 pian臋 z bia艂ek. Dok艂adnie mieszamy – najlepiej 艂y偶k膮. Ciasto przek艂adamy do formy. Wierzch posypujemy siekanymi migda艂ami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko艂o 50 minut.


Zamiast migda艂贸w mo偶ecie u偶y膰 innych siekanych orzech贸w. Dodatkowo wierzch ciasta mo偶na posypa膰 na przyk艂ad zmielonym ksylitolem lub przygotowa膰 domow膮 polew臋 czekoladow膮. 


Smacznego! 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *