Przepis #192 🎄 Tort Ferrero Rocher – bez m膮ki

Witajcie,
Bardzo orzechowy torcik inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bezglutenowy i bez m膮ki. Idealne ciasto na 艣wi膮teczny st贸艂. 
Cho膰 mo偶e nie nale偶y do ciast niskokalorycznych ze wzgl臋du na spor膮 ilo艣膰 orzech贸w  to warto go zrobi膰 – szczeg贸lnie na 艣wi臋ta. Nie tylko pysznie smakuje ale tak偶e pi臋knie si臋 prezentuje dlatego mo偶e by膰 ozdob膮 naszego 艣wi膮tecznego sto艂u. Do os艂odzenia ciasta mo偶ecie u偶y膰 dowolnego s艂odzid艂a. Do dekoracji tortu mo偶ecie u偶y膰 gotowych pralinek lub udekorowa膰 tak jak poniesie Was fantazja:)

Warto艣ci od偶ywcze na ca艂o艣膰: 1537 kcal w tym: B: 67 g; W: 78, T: 110 g. 
Do warto艣ci od偶ywczych nie wliczam dekoracji tortu.
Czas wykonania: 60 minut

Sk艂adniki
(forma o 艣rednicy 16 cm)
Biszkopt
– 4 bia艂ka jaja
– 160 g zmielonych z 艂upinkami migda艂贸w
– 2-3 艂y偶ki ksylitolu lub innego s艂odzid艂a
Masa
– 250 g serka mascarpone/ricotty/twarogowego
– 2-3 艂y偶ki ksylitolu lub innego s艂odzid艂a
– 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
– 1 艂y偶eczka kakao
– 1 艂y偶ka zmielonych orzech贸w laskowych lub ziemnych


Wykonanie
Biszkopt
Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Pod koniec dodajemy ksylitol lub inne s艂odzid艂o i miksujemy przez chwil臋. Nast臋pnie wsypujemy zmielone migda艂y i mieszamy wszystkie sk艂adniki 艂y偶k膮. Tak przygotowan膮 mas臋 przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko艂o 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Serek miksujemy z ksylitolem lub innym s艂odzid艂em. Czekolad臋 roztapiamy w k膮pieli wodnej i lekko studzimy. Nast臋pnie dodajemy do masy. Wsypujemy kakao oraz zmielone orzechy. Wszystko chwil臋 miksujemy.
Wystudzony biszkopt dzielimy na p贸艂. Na pierwszy kr膮偶ek wyk艂adamy oko艂o 3/4 masy. Przykrywamy drugim kawa艂kiem. Reszt膮 masy smarujemy wierzch i brzegi ciasta.


Dodatkowo boki tortu mo偶emy udekorowa膰 rozpuszczon膮 gorzk膮 czekolad膮 i posypa膰 zmielonymi orzeszkami. 

Smacznego!


Polecane

2 Comments

  1. Fajny przepis, tylko tw贸j torcik wygl膮da jakby mia艂 w 艣rodku dwie masy, dlaczego tak jest?

    1. Mo偶e si臋 tak wydawa膰 poniewa偶 “biszkopt” jest zrobiony na bazie migda艂贸w, kt贸re nie zmieli艂am do ko艅ca tylko chcia艂am 偶eby by艂o wida膰 kawa艂ki:)

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *