Przepis #192 🎄 Tort Ferrero Rocher – bez mąki

Witajcie,
Bardzo orzechowy torcik inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bezglutenowy i bez mąki. Idealne ciasto na świąteczny stół. 
Choć może nie należy do ciast niskokalorycznych ze względu na sporą ilość orzechów  to warto go zrobić – szczególnie na święta. Nie tylko pysznie smakuje ale także pięknie się prezentuje dlatego może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Do osłodzenia ciasta możecie użyć dowolnego słodzidła. Do dekoracji tortu możecie użyć gotowych pralinek lub udekorować tak jak poniesie Was fantazja:)

Wartości odżywcze na całość: 1537 kcal w tym: B: 67 g; W: 78, T: 110 g. 
Do wartości odżywczych nie wliczam dekoracji tortu.
Czas wykonania: 60 minut

Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
– 4 białka jaja
– 160 g zmielonych z łupinkami migdałów
– 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
Masa
– 250 g serka mascarpone/ricotty/twarogowego
– 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
– 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
– 1 łyżeczka kakao
– 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych lub ziemnych


Wykonanie
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy ksylitol lub inne słodzidło i miksujemy przez chwilę. Następnie wsypujemy zmielone migdały i mieszamy wszystkie składniki łyżką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Serek miksujemy z ksylitolem lub innym słodzidłem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie dodajemy do masy. Wsypujemy kakao oraz zmielone orzechy. Wszystko chwilę miksujemy.
Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszy krążek wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugim kawałkiem. Resztą masy smarujemy wierzch i brzegi ciasta.


Dodatkowo boki tortu możemy udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać zmielonymi orzeszkami. 

Smacznego!


Polecane

2 Comments

  1. Fajny przepis, tylko twój torcik wygląda jakby miał w środku dwie masy, dlaczego tak jest?

    1. Może się tak wydawać ponieważ “biszkopt” jest zrobiony na bazie migdałów, które nie zmieliłam do końca tylko chciałam żeby było widać kawałki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *