Przepis #184 Dyniowe ciasto czekoladowe – bez mąki, laktozy i białego cukru

Witajcie,
kiedy trwa sezon na dynię w mojej kuchni królują potrawy z jej udziałem. Po kilku próbach udało mi się zrobić idealną zupę dyniową a z eksperymentu wyszło dyniowe ciasto czekoladowe.
Ciasto na bazie dyni jest bardzo wilgotne i delikatne w smaku. Choć wygląda jakby było niedopieczone jest w pełni jadalne oraz smaczne. Bez problemu można je wyciągnąć z formy i pokroić. Dyniowe ciasto czekoladowe powstało bez mąki, laktozy oraz dodatku białego cukru. A dokładny przepis znajdziecie poniżej:)
Wartości odżywcze na całość: 1168 kcal w tym: B: 42 g; W: 142 g; T: 48 g. 

Składniki
– 0,5 kg surowej dyni
– 3 łyżki kakao
– 2 banany
– 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 2 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 20 g posiekanych orzeszków ziemnych lub innych
– 30 g zmielonych płatków owsianych
Polewa
– 5 kostek gorzkiej czekolady min 70%
– 1 łyżeczka oleju kokosowego 
Wykonanie
Dynię gotujemy na parze do miękkości lub prużymy w odrobinie wody w garnku. Kiedy będzie miękka (odsączamy z wody) blendujemy na jednolitą masę. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie dodajemy banany oraz jajka. Blendujemy na jednolitą masę. Wlewamy miód. Wsypujemy kakao, zmielone płatki owsiane oraz sodę oczyszczoną. Ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy posiekane drobno orzeszki. Mieszamy. Tak przygotowaną masę przkładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-60 minut. Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia. 



Polewa
W kąpieli wodnej  rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą. Polewamy ciasto. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzeszkami.


Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez noc w lodówce. Dla obawiających się – dynia w cieście jest praktycznie nie wyczuwalna w smaku. 


Smacznego!
Weronika

Polecane

1 Comment

  1. Ja do ciast tego typu jeszcze bardzo często używam naturalne przetwory owocowe 🙂 Maksymalnie podnoszą smak 🙂

Dodaj komentarz