Przepis #150 Letnia pizza z owocami

Witajcie,
sezon wiosenno-letni obfituje w pyszne owoce. Na targowiskach i w zieleniakach możemy kupić pachnące truskawki, maliny czy borówki – wybór jest przeogromny. Przyznam, że zawsze z niecierpliwością czekam na ten moment kiedy to na moim stole będą królowały świeżutkie owoce. Z owoców można przyrządzić wiele smacznych deserów, koktajli czy po prostu zjeść je bez dodatków. Ale kiedy znudzą się w Wam w takiej postaci to mam dla Was propozycję na pizzę z owocami. Uwierzcie, że warto spróbować! 

Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6. 



Składniki
– 200 g mąki orkiszowej
– 200 ml letniej wody
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 15 g drożdży 
– odrobina cukru kokosowego

Dodatki
– sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao – ilość zależy do wielkości pizzy i grubości sosu
– wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd.



Wykonanie
Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru kokosowego oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. 
Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce. 



Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła. Dodatkowo wierzch można polać sosem z dowolnych owoców.



Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *