motywacja

Jak schudnąć? – Jakie produkty warto wyeliminować, żeby schudnąć? cz. 2

Kiedy słyszysz słowo „dieta” to zapewne pierwsza na myśl przychodzą Ci głodówka oraz restrykcyjne ograniczanie jedzenia co od razu potrafi być demotywujące. Faktem jest, że przejście na dietę wymaga od nas przeanalizowania naszego jadłospisu oraz wyrzucenie z niego tego co nie pozwala schudnąć. Kiedy ja zaczynałam swoją drogę z odchudzaniem robiłam to dość intuicyjnie. Stopniowo zamieniłam to co niezdrowe na to co będzie korzystnie wpływało na moje ciało oraz pozwoli schudnąć. Kilka lat własnych doświadczeń oraz praca z ludźmi, którzy także chcą schudnąć utrwaliło mnie w przekonaniu, że pewne produkty lepiej omijać z daleka. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić największych „utrudniaczy” przez których nie możesz pozbyć się kilogramów. Na początku chcę także podkreślić, że podane produkty dotyczą zapewne tylko części osób, ponieważ każde schorzenia czy choroby rządzą się swoimi prawami co wymaga indywidualnego podejścia! Ograniczenie poniżej wymienionych produktów na pewno pozwoli Ci się lepiej poczuć i być początkiem do świadomego jedzenia oraz odchudzania.


Moja metamorfoza 


Słodycze i cukier
Tych wrogów naszego odchudzania nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Słodycze zawierające ogromne ilości tłuszczów, cukru i wielu innych substancji słodzących są jednym głównych produktów, których warto unikać jak ognia. Gotowe batony czy wafelki oprócz białego cukru zawierają różne inne słodziki takie jak: syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, sakraloza, glukoza, sacharoza oraz wiele innych. To także źródło tłuszczów trans. O ile takich gotowych batoników czy cukierków można unikać po prostu ich nie kupując o tyle z cukrem jest już gorzej. Jest on dzisiaj obecny w tak wielu produktach o których czasami możemy nawet nie mieć pojęcia! Cukier znajdziemy nie tylko w słodyczach ale i w gotowych daniach, ketchupie, napojach, sokach, wodzie smakowej, smakowych jogurtach czy deserach mlecznych czasami (pod inną nazwą) także w pseudo zdrowych batonikach na przykład zbożowych. Oczywiście jeśli dobrze poszukamy możemy znaleźć produkty takie jak ketchup czy sok, który nie będzie zawierał cukru ani jego pochodnych. Słodkości oprócz tego, że negatywnie wpływają na naszą sylwetkę to mogą także uzależniać, dlatego lepiej trzymać się od nich z daleka!


Biała mąka
Mąka jest produktem, który znajdziemy w prawie każdej kuchni. Można z niej przygotowywać wiele pysznych potraw na słono jak i na słodko. Najpopularniejsza jest niestety zwykła pszenna biała mąka. Produkty z białej mąki są bardzo popularne i łatwo dostępne a także dość tanie. Jednak czym właściwie jest taka biała mąka? To sztucznie oczyszczone zboże przez co pozbawione wartości odżywczych. Produkowane z takiej mąki chleb czy bułki zaspokajają nasz głód chwilowo, gdyż  aby się najeść musimy zjeść go dość sporo w przeciwieństwie do mąki pełnoziarnistej czy razowej. Ponadto oczyszczona mąka zawiera dość spore ilości skrobi, która w połączeniu z wodą pęcznieje w naszych jelitach. Zdecydowanie lepiej wybrać mąkę pełnoziarnistą, która jest bogata w błonnik i inne substancje odżywcze takie jak fosfor, żelazo czy cynk. Choć nadaje naszym potrawom inny smak niż zwykła biała to warto ją przemycić do naszego jadłospisu. Ja wyeliminowałam całkowicie białą mąkę ze swojego menu. W zamian za to polubiłam się z mąką kukurydzianą, owsianą, pełnoziarnistą a ostatnio z orkiszową. Z takiego rodzaju mąk kupuję także makaron – zazwyczaj jest to kukurydziany.
Dania fast  food
Gdzie na szybko można coś zjeść? Oczywiście w fast foodzie! Pysznie idealnie wyglądające hambrugery, równe frytki i czy pachnąca pizza a to wszystko podniesione pod nos – coż chcieć więcej. Dania typu fas food to ogromnie wrogowie w walce o szczupłą sylwetkę. Dlaczego? Bo składają się głównie z węglowodanów w tym cukrów prostych, tłuszczów trans oraz ogromnej ilości soli. A takie połączenie wiadomo czym grozi. A dodatkowo taki jedna niepozornie wyglądająca kanapka okazuje się być niezłą bombą kaloryczną! Frytki smażone w głębokim tłuszczu mogą się aż w 40% składać właśnie z niego! Popularny shake jest bogaty w cukier. Zdradliwe mogą się także okazać sałatki dostępne w takich barach szybkiej obsługi. Choć składają się z warzyw częstym dodatkiem są różnego rodzaju sosy składające się majonezu i smakowych dodatków co zdecydowanie podnosi kaloryczność naszego dania. Choć to szybkie i zapewne smaczne dania warto się ich wystrzegać – a przynajmniej sięgać po nie dość rzadko.

Alkohol
To jeden z najbardziej zdradliwych napojów, ponieważ na 1 gram alkoholu przypada 7 kcal a dla porównania 1 gram cukru to 4 kcal. Zatem jedna niepozorna lampka wina do obiadu czy kolacji to dodatkowe 100 – 120 kcal w zależności od rodzaju. Najbardziej kaloryczne są wódka oraz drinki, które często oprócz czystego alkoholu zawierają spore ilości dodatków w tym słodkich soków. Dość sporą ilość kalorii ma także piwo – w puszce 330 ml to około 250 kcal. Ponadto powszechnie wiadomo, że alkohol nie ma pozytywnych skutków na nasz organizm. Może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych oraz uzależnienia!
Produkty „light”
Przez wielu uważane za zdrowe i idealne dla osób na diecie. Podobno mniej kaloryczne choć niekiedy może się okazać, że tych kalorii mają jeszcze więcej. Ponadto takie produkty są zazwyczaj droższe. Produkty „light” można dzisiaj spotkać pod wieloma nazwami „lekkie”, „slim”, 0% cukru/tłuszczu. Mają zawierać mniej cukru lub tłuszczu choć niestety wcale takie nie jest. Mniejsza ilość cukru oznacza, że dołożono innego składnika – najczęściej różnych chemicznych dodatków by smak został niezmienny a przynajmniej podobny.Cóż odejmując coś z produktu trzeba go czymś zastąpić, prawda? W takich produktach często cukier zastępowany jest różnego rodzaju słodzikami lub tłuszczem. Ponadto widząc napis „light” często pozwalamy sobie na zjedzenie większej ilości danego produktu co bywa bardzo zgubne w skutkach! Produkty „light” są zazwyczaj pozbawione wartości odżywcze i cennych składników – lepiej sięgać po niezbyt często.

Tak jak wcześniej wspomniałam wykluczenie czy ograniczenie jakiś produktów z naszej diety zależy także od tego czy chorujemy lub doskwierają nam jakieś schorzenia. Wymienione przeze mnie produkty są zazwyczaj dość mocno przetworzone i wnoszą do naszego organizmu żadnych wartości odżywczych. Przechodząc na dietę dobrze jest je ograniczyć a z czasem wyeliminować i zastąpić pełnowartościowymi produktami. Choć na początku może to być trudne – uwierzcie mi, że wszystko jest do zrobienia. Chcąc schudnąć dostarczamy organizmowi mniej kalorii dlatego lepiej zjeść talerz pełen warzyw i kaszy czy ryżu niż jednego batonika, który kalorycznością może dorównywać naszemu obiadowi! To co jemy ma wpływ na to jak się czujemy i jak wyglądamy, dlatego sięgaj po to co dobre i wartościowe.
 W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *