Przepis #120 Szarlotka pod daktylową pianką – FIT

Witajcie,
dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę – o tym, że smakuje wyśmienicie może świadczyć fakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance  lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować!

Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal  w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. 



Składniki:
Spód
– 120 g mąki owsianej
– 40 g mąki kokosowej
– 60 g syropu daktylowego lub innego słodzidła
– 140 ml mleka roślinnego/zwykłego

Nadzienie
– około kilograma jabłek
– 2 łyżki cynamonu

Pianka
– 4 białka jajka
– 2-3 łyżki syropu daktylowego

Dodatkowo
– 25 g płatków migdałowych

Wykonanie
Spód
Do miski wsypujemy mąkę kokosową oraz owsianą. Wlewamy mleko oraz syrop/słodzik. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę i chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Do jabłek wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki.
Pianka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy syrop daktylowy i chwilę miksujemy. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. 



Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową. 



Smacznego !
W. 

Polecane

2 Comments

Dodaj komentarz