FIT Święta 🎄- Przepis #100 Domowa czekolada z migdałami (wegańska)

Witajcie,
to już 100 przepis na moim blogu! Z tej okazji przygotowałam dla Was coś specjalnego – Domową Czekoladę z Migdałami. Do jej przygotowania potrzeba dosłownie 4 składników i trochę czasu:) Czekolada jest bez mleka, glutenu i białego cukru. Idealna! Zamiast migdałów można dodać inne dodatki takie jak żurawina, rodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce (70 g) to: 422 kcal w tym: B: 5 g; W: 14 g; T: 39 g.



Składniki
– 30 g oleju kokosowego
– 2 łyżeczki kakao
– 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzika
– 5 sztuk migdałów



Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowym. Dodajemy miód oraz kakao. Całość dokładnie łączymy. Migdały obieramy z łupinek ( najlepiej zalać je wrzącą wodą i odczekać 5 minut wtedy skórka ładnie nam zejdzie). Obrane migdały kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do naszej masy. Następnie całość przelewamy do naczynka. Ja użyłam zwykłego plastikowego pudełka do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie czekamy aż chwilę przestygnie. A potem wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lodówki.




Czekoladę należy przechowywać w lodówce ponieważ olej dość szybko się roztapia. Jest na prawdę pyszna! Spróbujcie koniecznie!



Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *