Domowe czekoladki z kokosowym nadzieniem

Witajcie,
aby osłodzić początek tygodnia zapraszam na kolejne zdrowe słodkości. Dzisiaj przed Wami czekoladki z kokosowym nadzieniem. Do ich przygotowania potrzebne są cztery składniki i odrobina czasu. Z zewnątrz krucha otoczka a wewnątrz delikatne i miękkie nadzienie. Uwierzcie mi, że są na prawdę przepyszne! Do przygotowania czekoladek użyłam silikonowych foremek do babeczek, dlatego też wyszły mi dość sporych rozmiarów. 


Składniki:
– 100 g gorzkiej czekolady 
– 150g jogurtu greckiego bardzo gęstego
– 10 g wiórek kokosowych
– 2 łyżeczki cukru lub słodzika

Wykonanie
W kąpieli wodnej roztapiamy połowę czekolady. Następnie smarujemy nią dno oraz do 1/3 wysokości foremki.


Odstawiamy do lodówki na około godzinę. W między czasie jogurt grecki mieszamy z cukrem/ słodzikiem oraz wiórkami kokosowymi.

Tak przygotowanym nadzieniem wykładamy nasze foremki z zastygłą czekoladą. Wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania wierzchniej warstwy.

W kąpieli wodnej roztapiamy pozostałą czekoladę i wylewamy ją na kokosowym krem delikatnie rozprowadzając aby zakrył cały wierzch. Wkładamy do lodówki. Po godzinie nasze czekoladki są gotowe.



Czekoladki są świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy. Idealne gdy chcemy zjeść coś słodkiego ! Jedna czekoladka to: 104 kcal w tym: W: 6,5 g; B: 1,87 g; T: 7,56 g.




Smacznego!
W. 

Polecane

2 Comments

  1. 8 sztuk u mnie wyszło w tradycyjnych silikonowych foremkach;)

Dodaj komentarz