Przepis #62 FIT ciasto WZ
Witajcie,
pora na kolejną weekendową propozycję ciasta w wersji FIT. Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie masy z jogurtu greckiego. Ciasto WZ jest chyba każdemu znane. Oryginalnie opiera się na dość kalorycznej masie ze śmietany, dlatego znalazłam dla niej zamiennik w postaci jogurtu. Biszkopt jest bezglutenowy! Jedna porcja (użyłam blachy 24 x 24 cm – podzieliłam na 16 porcji) to 136, 1 kcal w tym: W: 8,9 g; B: 6,1 g; T: 8,2 g.
Składniki
Biszkopt
– 8 jajek
– 80 g mąki kokosowej
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 30 g cukru/słodzika
Masa
– 800 g jogurtu greckiego
– 30 g cukru/słodzika
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość łączymy szybkim i energicznym ruchem. Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Masa
Przygotowanie masy zaczynamy dzień wcześniej. Jogurt wykładamy na sitko nałożone na miskę i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia jogurt przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem dodając cukier.
Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy 2/3 masy jogurtowej.
Pozostałą częścią smarujemy wierzch ciasta. Może je dowolnie ozdobić robiąc na przykład owocami.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! Jest bardzo delikatne i lekkie. Spróbujcie koniecznie!
Smacznego !
W.
5 komentarzy
Alternatywy Pięć i Pół
Super pomysł 😀 Czy do biszkoptu karob też się nada?
Weronika
Dziękuję:) Sądzę, że tak – karob także będzie dobrze pasował:)
Rodzinka Biega
Wygląda wspaniale. Przepis już zapisałam 😉
Pozdrawiam, Asia z Rodzinka Biega
Weronika
Bardzo mi miło:) Dziękuję i również pozdrawiam serdecznie;)
Pingback: